Bowmore Tempest Batch IV

A Tasty Dram proefnotities Bowmore Tempest Batch IV

Bowmore's Tempest Batch was een reeks met 10 jaar oude single malt whisky's van Islays oudste distilleerderij. Deze small batch rijpte enkel in first-fill ex-bourbonvaten en werd gebotteld op vatsterkte, zonder koude filtratie en zonder toegevoegde kleurstoffen.  De eerste batch van 2009 verwierf een behoorlijke reputatie.
In de Verenigde Staten werd Tempest Batch verkocht onder de naam Dorus Mor, een naam gekozen door Bowmores Facebookfans. De naam komt van het Schotse Gaelic en betekent zoveel als "ruw, wild water".

Batch nummer vier was de eerste batch samengesteld door de vorige Master Blender Rachel Barrie.

Identiteitskaart Bowmore Tempest Batch IV

Bowmore Tempest Batch 4 / Bowmore Dorus Mor
  • OfficiĆ«le botteling van Bowmore Distillery, Lochindaal (Isle of Islay)
  • 10 jaar oude single malt
  • Gerijpt in first-fill ex-bourbonvaten
  • Niet koud-gefilterd en natuurlijke kleur
  • Alcohol: 55.1% ABV

Proefnotities

Kleur: Een natuurlijke gouden gloed onthult olieparels op het glas.

Neus: Heel veel citroensap in de aanzet. Rokerige vanille, jeneverbes en koriander. Geroosterde koffiebonen en gezoute citroen. De loodgieterijafdeling van een doe-het-zelfzaak. Lavendelscheerzeep en kruidige appelcake. Mout en roggebrood. Steriel verband en ontsmettingsalcohol.
Met water: Tropisch fruit. Mango en ananas. Vanille en peperkoek. Een lichte hint van zwembadchloor.


Smaak: Werkelijk stormachtig in de mond. Peper, zeezout, citroen en kokosnoot. Jonge eik en houterige munt. Beukennoten met de typische Bowmorerook. Terug die zwembadchloor met citrus. Sinaasappel en pompelmoes. Kruidige cake met nootmuskaat, kaneel en kruidnagel.
Met water: De storm wordt zoeter. Honing en honingraat. Suiker en karamel met een zoute bite. Zoethout.

Afdronk: Een mooie lange finish met verse pompelmoes en wat zoete honing.

Bowmore Tempest Batch IV

De Tempest Batch reeks is stopgezet door Bowmore maar je kan ze nog steeds makkelijk vinden in de winkels. De reeks had niet de verzamelfactor van de op sherryvaten gerijpte Devil's Cask trilogie, dat maakte ze natuurlijk wel nog betaalbaar. Dit is een mooi voorbeeld van hoe goed Bowmore kan zijn. Weer voorzichtig met opportunistische winkeliers die soms tot drie of vier keer de originele prijs durven vragen.

Foto fles: The Whisky Exchange

Reacties