Diageo heeft plannen om Port Ellen én Brora te heropenen

Port Ellen Distillery


Twee van de meest beroemde namen uit het lijstje van gesloten distilleerderijen worden opnieuw tot leven gewekt: Port Ellen en Brora.

Neen, je bent niet aan het dromen en we zijn geen 1 april. De twee iconische distilleerderijen, die in 1983 de deuren sloten, zijn het onderdeel van een groots plan. Diageo wil 35 miljoen Britse ponden investeren om de productie opnieuw op te starten tegen 2020.

Hiermee willen ze naar eigen zeggen gehoor geven aan de fans om ze na 34 jaar stilte te heropenen én om een nieuwe generatie whiskyconsumenten aan te spreken.

Port Ellen Distillery (de oude gebouwen worden gebruikt als mouterij) zou in een nieuw gebouw komen op de site en de distilleerkolommen zouden gebaseerd zijn op tekening uit de archieven. Brora daarentegen wordt grondig gerenoveeerd en krijgt een paar stills.

De productiecapaciteit ligt voorlopig vast op ongeveer 800.000 liter alcohol. Het smaakprofiel van beide toekomstige whisky's zou zo dicht mogelijk bij de whisky's van weleer moeten liggen met een licht gerookt karakter.

De twee distilleerderijen krijgen natuurlijk ook een aangepast bezoekerscentrum oftewel Brand Homes.

 “Scotch whisky is Scotland’s gift to the world and the rebirth of these distilleries is a great gift to malt whisky lovers everywhere.” Dr. Nick Morgan, Diageo's Head Of Whisky Outreach.

Het is duidelijk dat er naast het nostalgische kantje en de stem van het volk ook een behoorlijk zakelijk argument achter deze beslissing zit. Euforie en realisme zijn beide op zijn plaats. En geduld. Heel veel geduld. Wanneer we de eerste "nieuwe" Port Ellens en Brora's zullen zien is nog niet geweten.

Deze 1 aprilgrap mag dus defintief naar het Archief:  Nieuws: Port Ellen Blended Malt

Bron en afbeelding: persbericht Diageo



Reacties