Halloween Special: 9 whisky's gecombineerd met klassieke horrorfilms

Halloween Special: 9 whisky's gecombineerd met klassieke horrorfilms

Halloween staat aan de deur, dus is het opnieuw tijd om de horrorDVD's af te stoffen voor een griezelnacht met bijpassende whisky's. Ja, je mag me gerust ouderwets noemen. Van Netflix en co. is nog geen spoor te bekennen in het ATD hoofdkwartier.

Ik kies opnieuw 9 klassieke horrorfilms (alhoewel er ook sci-fi tussen zit) uit mijn collectie en koppel ze aan een passende whisky om van te genieten terwijl de vrouwen des huizes liggen te slapen.

The Evil Dead (1981) - Ardbeg 10

Vreemd dat ik mijn eigenste favoriete film niet opnam in de eerste Halloween Special lijst. Sam Raimi's The Evil Dead is een film die ik waarschijnlijk gewoon op mute kan zetten en zelf de teksten inspreken... Bruce Campbells oneliners en deze bezeten-bungalow-in-het-bos-film matchen perfect met een compromisloze Ardbeg 10. Het is misschien in beide gevallen geen liefde op het eerste gezicht, maar eens je verliefd bent is het onvoorwaardelijk en voor altijd. Al zou de toekomstige Ardbeg Grooves nog een tikkeltje gepaster kunnen zijn. Klatuu Veratuu Nict*¨%£*! 
The Evil Dead - Ardbeg 10

Pan’s Labyrinth - Port Charlotte 10 second ed.

Guillermo Del Toro visueel meesterwerkje verdient enkel een organoleptische evenknie. Dit Spaans-Mexicaans kleurrijk sprookje speelt zich af in de eerste jaren onder Franco. Dit is een van die films die blijft plakken, zelfs na hem maar een keertje bekeken te hebben. Port Charlotte 10YO second edition heeft diezelfde kwaliteiten. Een onvergetelijk vloeibaar sprookje met vele laagjes.
Pan’s Labyrinth - Port Charlotte 10 second ed.

An American werewolf in London - Wolfburn Northland

Een Halloweenfilmlijst zonder weerwolven is zoals een café zonder bier. Deze horrorkomedie van 1981 van John Landis staat na meer dertig jaar nog steeds garant voor een van de meest memorable mens-wolftransformaties. Moeten we een stokerij met een wolf in de naam of het label googlen? De nieuwe Wolfburn Distillery met de tekening uit de 16e eeuw van een bovennatuurlijke zeewolf komt al aardig in de buurt. Beware the moon, lads.
An American werewolf in London - Wolfburn Northland

The Mist - Aultmore 12

Frank Darabonts The Mist is een van de weinige degelijke Stephen King verfilmingen. Het grootste deel van de film speelt zich af in een supermarkt omhuld door een dikke mist. Niemand weet waarvan de mist en de gigantische insecten en monsters die zich erin verschuilen komt... De Aultmore Distillery ligt in een regio die vaak in mist gehuld is, Foggie Moss. De mist is de thuis van een mooie distilleerderij en een knappe entry-level single malt.  We gave it a good shot.The Mist - Aultmore 12

Jaws - Talisker 10

Het verhaal van Jaws en Talisker is vrij gelijklopend.De film is ontelbare keren geprobeerd te kopiëren, maar nooit werd het origineel overtroffen. Ondanks de vele Talisker Storms, Dark Storms en Skyes blijft Talisker 10 ongeëvenaard. Hetzelfde geldt voor de originele Jaws, met dank aan de suggestieve aanpak en de soundtrack van John Williams.  You're gonna need a bigger boat.
Jaws - Talisker 10

THX 1138 - Jura 16 Diurarch's Own

THX 1138 is George 'May the Force be with him' Lucas allereerste film. De dystopische setting van de politiestaat is deels geïnspireerd door George Orwells roman 1984. Een klassiek stukje literatuur dat geschreven werd op het eiland Jura. Orwell omschreef het eiland ooit als "the most extremely unget-at-able place". De 16 jaar oude Diurarch's Own moet een perfecte match zijn.  Let us be thankful we have commerce. Buy more. Buy more now. Buy. And be happy.Jura 16 Diurarch's Own - THX 1138

28 Days Later - Lagavulin 16

Dit was meer dan waarschijnlijk het eenvoudigste paartje om samen te stellen. Een van de personages, gespeel door Brendan Gleeson, vult zijn winkelkarretje met Lagavulin 16 in Danny Boyles post-apocalytptische zombiefilm. En als je dan toch je allerlaatste whisky op een door zombies overspoelde aardbol moet kiezen, dan is Lagavulin 16 toch wel een serieuze kandidaat... Have you got any plans, Jim?28 Days Later - Lagavulin 16

Saw - Glenlivet Cipher

De Saw filmfranchise draait rond onmogelijke keuzes maken en puzzels oplossen voor je leven. Zoals vaak zaten de eerste films sterk in elkaar maar verwaterde het concept naar een pure marketingmelkkoe. The Glenlivet Cipher's was tevens een marketing gimmick met een online spel om de "geheime" proefnotities van de whisky te ontsluieren. Een leuke whisky, maar stukken minder gevaarlijk dan puzzels op te lossen voor je leven...  Rise and shine!
Saw - Glenlivet Cipher

Hellraiser - Bruichladdich Black Art

De Hellraiserfilm gaf ons één van de meest iconische filmpersonages uit de jaren 80 en 90. De Cenobite, die al snel de naam Pinhead kreeg, is een soort ontdekkingsreiziger uit een helledimensie. De mystieke puzzeldoos die Pinhead kan oproepen werd gemaakt op vraag van een meester in de duistere kunsten... wat ons naadloos bij Jim McEwan's meesterwerkje bij Bruichladdich brengt: Black Art.  Complete the pattern, solve the puzzle, turn the key. 
Hellraiser - Bruichladdich Black Art

Bonus: Arachnophobia - Douglas Laing The Gauldrons

Kunnen we er nog eentje bijdoen? Vooruit dan maar. Op de nieuwste Campbeltown blended malt van Douglas Laing, The Gauldrons, zit een kleine spin verstopt. De inspiratie voor de illustratie komt van een verhaal over Robert The Bruce die een spin zag worstelen tegen de natuurkrachten om toch maar haar web te spinnen. Bang van spinnen? Dan laat je misschien toch maar beter Arachnophobia links liggen... I saw a web! There is a web in my barn!
Arachnophobia - Douglas Laing The Gauldrons

Wat zijn jullie favoriete halloweenfilms en whisky's?

Reacties