Highland Park Magnus

A Tasty Dram proefnotities Highland Park Magnus

Highland Park Magnus is het nieuwe single malt snoepje van Highland Park. De whisky is momenteel nog exclusief voor de Verenigde Staten en Canada. De naam verwijst naar de oprichter en part-time smokkelaar Magnus Eunson. Verwar deze dus niet met Highland Park Earl Magnus en Highland Park Saint Magnus van een paar jaar geleden. De reden is nogal simpel. Magnus Eunson was niet bepaald een heilige...

De stijlvolle zwarte fles is gedecoreerd met het ondertussen bekende Scandinavische patroon. De inspiratie hiervoor komt van de houten kerk in Urnes. De kerk vormt een link tussen de christelijke architectuur en de vikingkunst. De iconen op de noordelijke muur vormen de basis voor de rebranding die Highland Park eerder dit jaar onderging. De leeuw en slangen zijn zodanig getekend dat ze een letter M vormen. M van Magnus.

Met zijn prijskaartje van $40 en alcoholpercentage van 40% is dit eerder een instapwhisky van Highland Park dan een vervanger van Dark Origins. De whisky is een blend van een grote portie sherry seasoned Amerikaanse eiken vaten en refill vaten. Met seasoning bedoelen ze bij Highland Park nieuwe virgin oak vaten die met droge Oloroso sherry worden gevuld in Jerez en na 12 à 24 maanden worden ze geleegd en verscheept naar Highland Park.

Is Magnus een waardige Highland Park single malt?

Identiteitskaart Highland Park Magnus

Highland Park Magnus
  • Highland Park Distillery, Kirkwall (Orkney)
  • NAS single malt (geen leeftijdsaanduiding)
  • Exclusief voor de V.S. en Canada. 
  • Alcohol: 40% ABV

Proefnotities

Kleur: Goudgeel van kleur, trage en dunne benen verschijnen op het glas.  

Neus: Granen en havermout. Kokosnoot. Irish coffee. Slagroom, koffiebonen en cacao. Zelfs wat Haribo kersensnoepjes op de achtergrond. Gezouten karamelfudge. Duidelijk lid van de Highland Park familie. Banaan, meringue en papaya.

Smaak: Zacht en licht gerookt. Een bittere toets. Een droge lichte textuur. Zoethout, tabak en as. Kokosnoot en munt, mout en brood. Peper en gember. Roodthooft mokatinesnoepjes. Ken je die heerlijke snoepjes met de Arabier op het papiertje nog? Een teletijdmachine naar je jeugd. 

Afdronk: een korte romige finale met koffiesnoep en wat munt.

Highland Park Magnus is een solide introductie tot Highland Park en rokerige whisky's in het algemeen. Deze whisky zou best wel eens wat nieuwe volgelingen tot de kerk van Magnus Eunson kunnen bekeren. Ik zou kunnen argumenteren dat het alcoholpercentage een paar procentjes optrekken de whisky nog een pak beter zou maken. Misschien zelfs beter dan de Highland Park 10.

Maar in deze prijscategorie hoef je niet te twijfelen om er eentje op te pikken. Als je tenminste in de V.S. of Canada woon. Woon je aan deze kan van de oceaan moet je maar blij zijn met de 10YO of de nieuwe Dragon Legend. 

Fotocredits: Highland Park

Herkomst van het sample: een sample van Highland Park Magnus werd opgestuurd door Edrington. Meningen geuit in deze review zijn natuurlijk gewoon die van mij. Eerlijk duurt het langst. 

Reacties