Whisky Werelddierendag

Scottish landscapes

Schotland is niet enkel beroemd voor zijn whisky's. Het is tevens een aaneenschakeling van mooie landschappen en wildlife. Het is een populaire bestemming voor whiskyliefhebbers, maar trekt minstens evenveel vogel- en hertenspotters aan.

Talloze distilleerderijen dragen een van Schotland's beroemde dieren in hun logo: het hert. Andere zijn trots op de rivieren en hun inwoners of de adelaars. We kijken even naar wat bekendere exemplaren.


Glenfiddich

De best verkochte single malt van de wereld, Glenfiddich, wordt even snel herkend aan het hert in het logo. De reden voor het edele dier in zijn logo is bijna vanzelfsprekend. Glenfiddich betekent immers "Vallei van het hert" in Schots Gaelic.

Glenfidich single malt whisky


The Dalmore

Het 12-puntige  edelhertembleem kwam in gebruik bij The Dalmore Distillery na een verandering van eigenaar in 1857. Twee leden van de clan Mackenzie, Andrew en Charles Mackenzie volgende de stichter Alexander Matheson op. Zij introduceerden het iconische hertenembleem. Een embleem dat de clan Mackenzie werd toegekend nadat Colin of Kintail de Schotse koning Alexander III redde van een aanstormend hert.

The Dalmore Highland single malt scotch whisky logo
Add caption

Isle of Arran Distillery

De enige distilleerderij op het eiland Arran heeft een paar steenarenden in zijn logo. De bouw van de stokerij liep vertraging op nadat een koppel steenarenden zich vlakbij vestigden. De werken moesten af en toe stilgelegd worden voor het koppeltje en hun nageslacht. Volgens een lokaal verhaal vlogen de kleintjes voor de eerste keer uit op de dag van de officiĆ«le opening in 1995. 

Isle of Arran distillery


The Singleton

Diageos triumviraat van The Singleton whisky's - Glen Ord, Glendullan en Dufftown - haalde zijn inspiratie in de nabijgelegen rivier Spey en de springende zalmen. Niet alleen siert de zalm nu het logo van The Singleton, een aantal namen van de hedendaagse NAS whisky's zijn afgeleid van vliegvissen.

The Sigletown


Andere Schotse distilleerderijen en whiskybedrijven met een voorliefde voor dieren. 

Glen Elgin

Glen Elgin

Wolfburn

Wolfburn single malt scotch whisky

Tomatin Cu Bocan


Whyte & Mackay

Whyte & Mackay

Gordon & Macphail


Hunter Laing & Co.

Hunter Laing & Company

Douglas Laing Remarkable Regional Malts Scallywag & Timorous Beastie


The Ardmore

The Ardmore

Monkey Shoulder

Monkey Shoulder

The Famous Grouse

The Famous Grouse

White Horse

White Horse

Black & White

Black & White

Flora & Fauna

Flora & Fauna

Arran Machrie Moor

Machrie Moor

Black Bull


En dat was nog maar een snelle trip door Schotland. Ik mis er ongetwijfeld nog een heel pak. Steken we de grens over richting Ierland of de Verenigde Staten, dan zijn er nog veel meer dieren te vinden...  

Reacties