Benromach 1977 single cask 1268

A Tasty Dram proefnotities Benromach 1977 single cask 1268

De Speyside distilleerderij uit Forres rolt opnieuw een single cask uit zijn warehouse. Dit vat uit 1977 volgt drie eerdere vintages op: 1973, 1974 en 1975.
Het is opnieuw een refill hogshead van Amerikaans eik uit de jaren zeventig, lang voordat Gordon & Macphail er de touwtjes in handen nam in 1993.

David King, directeur van Benromach Benromach: Bijna vier decennia zijn voorbijgegaan sinds vat 1268 werd bijgezet in een van de traditionele dunnage warehouses rond Benromach Distillery om er rustig te rijpen. Terwijl deze mooie whisky zijn ongelofelijke diepte, karakter en luxueuze aroma's van het hout opnam, evolueerde en veranderde de distilleerderij. Nadat ze in 1983 sloot, lag de distilleerderij er meer dan 15 jaar stil bij voordat ze opnieuw tot leven gewekt werd door de familie Urquhart. "
"Deze met zorg uitgezochte vaten, zijn een kans om liefhebbers van Benromach over de hele wereld een stukje van de rijke geschiedenis te laten proeven. We hebben dit vat door de jaren heen geproefd en voelen nu pas dat het klaar is om zich te laten ontsluieren. "

Identiteitskaart Benromach 1977

  • Officiële single cask botteling van Benromach Distillery, Forres (Speyside)
  • 39 jaar oude single malt
  • Refill American oak hogshead #1268 - 225 flessen
  • Alcohol: 56% ABV
Benromach 1977 single cask 1268

Proefnotities

Kleur: Lichtgoud. Ondanks zijn 39 jaar in het vat, is hij een beetje bleker dan de 10YO. Maar dat duidt enkel op het gebruik van sherryvaten in de vatting. De benen zijn traag en een paar druppels water zorgen voor dikke Schotse mist in het glas.

Neus: Heel veel houterige aroma's. Specerijen, eik en munt. Rundsbouillon op smaak gebracht met honing en sinaasappel (dat lijkt een vreemde combinatie, maar in deze whisky werkt het). Babelutten of boterbabbelaars, tabak en bijenwas. Gepolijste meubels in een Afrikaans koloniaal huis. Best wat fruitige geuren voor zijn leeftijd: papaya en passievrucht, mango en ananas.
Met water: opnieuw die houterige aroma's. Witte thee met stukje fruit. Sinaasappelmarmelade en bittere tangerines. Oude droge vanillestokjes en een zak gedroogd fruit. Voornamelijk abrikoos en banaan.

Smaak: Heel veel peper in de aanzet. Mout, banaan en abrikoos voegen wat zoethout toe aan het smakenpalet. Het zijdezachte mondgevoel staat in contrast met de spicy kick van de peper. Eik en oud hout. Tabaksblad en vanillestokjes. Sinaasappel en bloemenhoning. Cederhout, kokosnoot en passievruchtencoulis.
Met water: Fruitiger. Ananasroomijs, mout en donkere karamel met een licht bittere toets. De whisky kan best wat water hebben (ik was iets te genereus met water, maar gelukkig was de troebele aanblik slechts schijn. Het was een ongelofelijk lekkere dram). Zo mogelijk nog levendiger. Ananasconfituur met een paar vlokjes chili en sinaasappel.

Afdronk: Warme thee met honing en munt. Cederhout, peper en kokosnoot.

Benromach 1977 single cask 1268


Deze single casks van Benromach uit de jaren 70 zijn trage en exclusieve sippertjes. Whisky's om je te helpen bij meditatie-oefeningen en bij voorkeur om van te genieten in totale stilte en eenzaamheid (of beperkt comité). Een fabelachtige vloeibare tijdsmachine gebouwd uit oud hout door een jonge rebelse ingenieur. Aan €1500 is dit geen dagelijkse whisky maar een "once in a lifetime" fles die garant zal staan voor goeie verhalen en herinneringen.

Afbeelding: Benromach Distillery

Herkomst van het sample: Het Benromach 1977 sample werd opgestuurd door Benromach Distillery. Opinies en commentaren in deze review zijn natuurlijk gewoon mijn eigen mening.

Reacties