Benromach Triple Distilled

A Tasty Dram proefnotities Benromach Triple Distilled

Benromach Distillery staat synoniem voor kwaliteit dezer dagen. Hun hoeksteen, de 10 jaar oude single malt, is een vaste waarde voor veel whiskyliefhebbers. Na de herkansing in 1993 introduceerden ze het klassieke Speysidekarakter met een wolkje rook opnieuw.


Het succes van de kernmalt geeft de mensen van Benromach wat ruimte om te experimenteren met creatieve expressies. De afgelopen jaren introduceerden zij een licht gerookte 'Peat Smoke', hun gecertifieerde 'Organic' single malt en drie verschillende 'Wood Finishes', whisky's die een deel van hun leven spendeerden in wijnvaten van prestigieuze wijngaarden. 

Hun volgende probeersel is een Triple Distilled whisky, gecreƫerd door een keer te stoken in de wash still en twee keer in de spirit still. De lichte en fruitige whisky rijpte ongeveer 8 jaar in first-fill bourbonvaten.

Maar laat ons maar tot de essentie komen en er onze neus in steken, nee?

Identiteitskaart Benromach Triple Distilled

Benromach Triple Distilled
  • OfficiĆ«le botteling van Benromach Distillery (Speyside), 2017
  • 2009 Vintage single malt (8 jaar oud)
  • Gerijpt in first-fill bourbonvaten
  • Alcohol: 50% ABV
  • Prijs: £44.99

Proefnotities

Kleur: Lightgeel. Een bleke Chardonnaywijn. Veel dunne beentjes laten een mooie textuur achter op het glas.

Neus: Vanille, citrus en grasaroma's. Signalen van een driemaal gedistilleerde malt in Lowlandsstijl. Witte peper en citroensnoep. Denk er nog wat peren bij. Romige mout en witte chocolade. Fris en fruitige. Sinaasappellimonade, citroenzeste en citroenpudding.
Met water: Banaan en sinaasappel. Suikerglazur, nat hout en noten.

Smaak: De klassieke Benromachsignatuur. Sinaasappel, peper, was en wat rook. Introverte aroma's van vanille en een extraverte uitbarsting van citroenzeste. Een romig mondgevoel met heel veel mout.
Met water: Mout, peper en licht bittere appelschil. Roze suikerspin.

Afdronk: Een droge finofinish (ook al is er geen sprake van sherryvaten), citrus en specerijen op de achtergrond. Een vleugje anijs.

Mijn gedachten

Ik heb bewust deze niet naast de Benromach 10 gezet en hem te bekijken als en volledig andere whisky. Want Benromach legt nu eenmaal de lat heel hoog voor zichzelf.

DJ's zouden deze Triple Distilled een geslaagde mash up noemen. Het neem alle goede karaktertrekken van een bourbongerijpte Auchentoshan, de fruitigheid van een Glenfiddich en de was van een Clynelish. En toch heeft hij die typische Benromachstempel. Bovendien is hij perfect drinkbaar met een alcoholpercentage van 50%. Deze whisky bottelen op een hoger percentage was een heel goede keuze van Benromach.

Ik ben een fan van deze nieuwe expressie. Maar ik zie hem eerder van een lentewhisky in plaats van een herfstrelease. Maar dat is verre van een negatief punt. Ik moet er eentje hebben. Simpel.

Afbeelding: Benromach
Herkomst van het sample: Het Benromach Triple Distilled sample werd opgestuurd door Benromach. Opinies en commentaren in deze review zijn natuurlijk gewoon mijn eigen mening. 

Reacties