Douglas Laing The Gauldrons

A Tasty Dram proefnotities Douglas Laing The Gauldrons

Douglas Laing heeft eindelijk zijn "Tour of Scotland" beëindigd. Een reis die begon met de bekende Big Peat blended malt op Islay en ons langs Speyside met Scallywag, de Highlands met Timorous Beastie, de Schotse eilanden met Rock Oyster en uiteindelijk tot in de Lowlands leidde met The Epicurean. Dan blijft er nu nog enkel de Campbeltownregio over.
De herrezen kleine Campbeltownregio telde ooit dertig distilleerderijen en durfde zichzelf "de Whiskyhoofdstad van de Wereld" noemen. Helaas, hun geluk raakte op na de Drooglegging. Blenders die de voorkeur gaven aan Speysidesmalts gaven de doodsteek.

Nu zijn nog slechts drie stokerijen actief. Springbank met zijn submerken Hazelburn (driemaal gedistilleerd) en Longrow (zwaar geturfd), de zusterstokerij Glengyle die Kilkerran produceert en Glen Scotia. Dat brengt ons naadloos bij Douglas Laings The Gauldrons. S

Sinds het kleinschalige Glengyle niet aan onafhankelijke bottelaars levert en Springbank door zijn cultstatus ook eerder zeldzaam wordt bij de indies, kunnen we vermoeden dat het gros van de componenten van Glen Scotia komt (dat is geen slecht ding, versta me niet verkeerd) en er slechts een heel klein deeltje van Springbank komt.

De naam voor de blended malt komt van een baai - The Bay of Storms - bij het dorpje Machrihanish. De zandstranden en donkere inhammen zijn een populaire plek bij wandelaars. Maar de toekomst van The Gauldrons lijkt onzeker. Het Noorse bedrijf Marina Harvest kondigde vorig jaar plannen aan om op de site een fabriek te bouwen en dit natuurpareltje te vernietigen...

Maar laat ons eens in de donkere zanderige inhammen wagen met een glas The Gauldrons.

Identiteitskaart The Gauldrons

Douglas Laing The Gauldrons
  • Douglas Laing Remarkable Regional Malts
  • Cambelltown blended malt
  • Alcohol: 46.2% ABV (batch 1)

Proefnotities

Kleur: Bleek goud. Een mooie textuur dankzij het weglaten van de koude filtratie.

Neus: Een heerlijke zoete neus. Zure aardbeimatten en zoute drop. Mout met kaneel en gezouten karamel. Sinaasappelsnoep en korianderzaad. De rook is bijna onzichtbaar maar er is wel een heerlijke vleugje benzine.
Met water: Aha, nu is er een héél klein beetje rook. Een bokaal met suiker en sinaasappelzeste.

Smaak: Droog en kruidig. De zoetheid komt een beetje later. Een zijdezachte textuur. Gezouten popcorn en perzik. Golden syrup en grissini broodstokjes met een likje honing.
Met water: een beetje droger. Eik en peper. Een glaasje Poire Williams, eaux-de-vie gemaakt van peren.

Afdronk: Perzik, honing en iets mineraligs.

Douglas Laing The Gauldrons

Douglas Laing sluit hun Remarkable Malts met een knaller. Ik ben niet heel zeker of dit 100% representatief is voor Campbeltown. Misschien ontbreekt het wat aan dat typische citroen-chili-rookaroma maar ik ben nu eenmaal geen expert in Cambeltownwhisky's. Maar het is wel een heel fijne whisky die totaal verschillend is van de vorige Remarkable Malts.

Afbeelding: Douglas Laing 
Herkomst van het sample: Het Douglas Laing The Gauldrons sample werd opgestuurd door Douglas Laing. Opinies en commentaren in deze review zijn natuurlijk gewoon mijn eigen mening.

Reacties