Het cadeaulijstje voor Kerst en Nieuwjaar

Het A Tasty Dram cadeaulijstje voor Kerst en Nieuwjaar

De eerste lege deuren van drankadventkalenders worden volop gedeeld op sociale media en twitteraars beginnen hun volgers te overstelpen met #whiskysanta-wensen. Dat betekent dat het tijd is om het jaarlijkse lijstje met kerstcadeau's voor whiskygeeks en occasionele whiskydrinkers samen te stellen.

Boeken

Aha boeken, kleine creaturen die letterlijk alle ruimte in het huis inneemt die nog niet door whisky werd ingenomen. Eenzaam gezelschap en altijd goed voor een aantal kleurrijke verhalen.

Whiskies Galore - Ian Buxton

Ian Buxton's Whiskies Galore
Afbeelding: Amazon.co.uk
Ian Buxtons nieuwe boek is niet het klassieke distillatieproces/distilleerderij-overzicht/proefnotities-whiskyboek die de winkelrekken bevolkt. In plaats daarvan hanteert hij een "Raw Spirit" aanpak en schreef hij zijn eilandtrips neer met een aantal Buxtoniaanse anekdotes en historische feiten doorspekt.  

Great Drams of Scotland - Greg Dillon

Great Drams of Scotland - Greg Dillon
Afbeelding: Amazon.co.uk
De gloednieuwe boek van whiskyblogger en merkenconsultant Greg Dillon is een verzameling van distilleerderijanekdotes en historische  verhalen van meer dan 40 Schotse stokerijen.

Whisky Rising - Stefan Van Eycken

Whisky Rising - Stefan Van Eycken
Afbeelding: Amazon.co.uk
Een boek die de focus leg op de gouden nectar van Japan, geschreven door de man achter de - jammerlijk stilgevallen - Nonjattablog. Het boek is een mix van interviews, een whiskybargids en te proeven whisky's.

Whisky - Aeneas Macdonald

Whisky - Aeneas Macdonald
Afbeelding: Amazon.co.uk
Een klassiek werk dat twee jaar geleden herdrukt en bewerkt werd. De originele tekst dateert uit de jaren 30 maar kaart nog steeds - een beetje visionair zelfs - hedendaagse thema's van de whiskyindustrie aan.

Whisky's

Whisky geeks zijn waarschijnlijk een van de gemakkelijkste targets voor het kerstshoppen. Elke degelijke fles maakt hen zo blij als een kind en vaak hebben ze altijd wel een aantal ideetjes.

Big Peat Christmas 2017 edition

Big Peat Christmas 2017 edition
Afbeelding: The Whisky Exchange
Geen enkel kerst-whiskylijstje zou compleet zijn zonder de Christmas editie van Douglas Laing's Big Peat blended malt. Onze goeie vriend heeft het berekoud en heeft dringend nood aan een lekkere geturfde dram op vatsterkte en gemaakt met whisky's van alle actieve distilleerderijen en misschien zelfs een druppel van het binnenkort-uit-zijn-as-herrezen Port Ellen. Als hij of zij weg is van rokerige en medicinale whisky's, dan is dit je doelwit.  Alternatief: Compass Box The Peat Monster.

Aberlour A'bunadh

Aberlour A'bunadh
Afbeelding: The Whisky Exchange
Aberlour's A'bunadh is een gigantische vloeibare kerstpudding. Dikke en zware sherryaroma's vermengd met gedroogd fruit en een flinke punch. Alternatief: The GlenDronach Cask Strength.

Compass Box No Name

Compass Box No Name
Afbeelding: The Whisky Exchange
Deze mysterieuze blended malt van Compass Box heeft geen naam gekregen maar kan onmogelijk zijn afkomst verstoppen. Er zit een namelijk een flink pak Ardbeg in. En Compass Box stelt nooit of te nimmer teleur. Alternatief: Rock Oyster Cask Strength.

Cotswolds Inaugural Single Malt

Cotswolds Inaugural Single Malt
Afbeelding: Cotswolds Distillery
Waarom zou je het jaar niet inzetten met een piepjonge en fonkelnieuwe single malt uit Engeland? The Cotswolds Distillery produceert pas sinds 2014 en hun eerste whisky kwam onlangs op de markt. De inaugural single malt rijpte op bourbon en rode wijnvaten.  Alternatief: Raasay While We Wait 1st release

Redbreast Lustau

Redbreast Lustau
Afbeelding: The Whisky Exchange
Het Ierse whiskymerk Redbreast breidt jaar na jaar zijn gamma een beetje uit. De fantastische 12 jaar oude expressie kreegt het gezelschap van de Lustau editie, genoem naar de beroemde sherrybodega Lustau.  Alternatief: Teeling Brabazon.

Paul John Peated Select Cask

Paul John Peated Select Cask
Afbeelding: The Whisky Exchange
Indische whisky is het nieuwe wonderkind onder de wereldwhisky's. John Distilleries uit Goa heeft een aantal uiterst knappe geturfde en ongeturfde whisky's in zijn portfolio. De Peated Select Cask werd gestookt met Schotse turf, want India heeft simpelweg geen veengebieden. Alternatief: Amrut Peated.

Gordon & Macphail Cask Strength Caol Ila 2004

Gordon & Macphail Cask Strength Caol Ila 2004
Afbeelding: Gordon & Macphail
Gordon & Macphail is altijd een betrouwbare bron van kwalitatieve whisky's op vatsterkte. Deze Caol Ila uit 2004 was een van de betere geturfde whisky's die ik dit jaar proefde. Alternatief: G&M Cask Strength Caol Ila 2006.

Kleinigheidjes

Kleine geschenkjes om de heerlijk kitscherige kousen boven de schouw op te vulen. En die kleinigheids zijn dan ook vaak budgetvriendelijk.

Een degelijke heupfles

PORTHOLE STAINLESS STEEL HIP FLASK WITH FUNNEL
Afbeelding: The Whisky Exchange
Iedereen die een whiskygek in de familie heeft, weet dat hij altijd wel een whisky in zijn bagage heeft op een citytrip of een trektocht. Een heupfles komt dus altijd van pas. Bonuspunten als je ze opvult met zijn favoriete whisky.

Gegraveerde glazen

Highland Park Viking Code tumbler
Afbeelding: Highland Park
Zowat elke distilleerderij heeft gepersonaliseerd glaswerk in de aanbieding. Van glencairns tot tumblers tot waterkannetjes. Het enige wat jij moet weten is de naam van zijn favoriete merk.

Whisky crackers

Christmas Whisky crackers
Afbeelding: The Whisky Exchange
The Whisky Exchange komt met de feestdagenperiode telkens met een reeks van whisky en spirit crackers in een kleurrijk papiertje. Leuk om de kerstsok op te vullen of je tafel mee te decoreren.

Wereldwhiskykerstballen

World whisky baubles
Afbeelding: The Whisky Exchange
Deze kerstballen gevuld met kleine flesjes whisky of een andere sterke drank zijn dé nieuwste hype. Je vindt ze in gespecialiseerde webshops en vaak wordt er gewerkt met een bepaald thema (wereldwhisky, Engelse whisky, gin, ...) .

Miniaturen of samples

TOMATIN LEGACY MINIATURE
Afbeelding: The Whisky Exchange
Er zijn letterlijk duizenden 5cl miniatuurtjes van whiskyflessen. Sommige webshops zijn zelfs gespecialiseerd in kleine whiskysamples met moeilijk te vinden en exclusieve whisky's in een klein formaat. De manier om een speciale whisky cadeau te doen zonder je budget te fnuiken.

Whisky Clothing

Whisky Clothing Bruichladdich
Afbeelding: Bruichladdich
Als je favoriete whiskygek een favoriet merk heeft, laat hem dan met trots de kleuren dragen. De meeste distilleerderijen hebben wel een aparte kledinglijn voor mannen en vrouwen. Trap niet in de val van straatverkopers met bedenkelijke (en vaak fake) Jack Daniels t-shirts.

Persoonlijke bedenkingen

Ik wil dit lijstje afsluiten met een paar persoonlijke bedenkingen (En weg sfeer!). Je zal gemerkt hebben dat hier, op één uitzondering na, geen echt dure cadeau's tussen zitten. De redenering erachter is vrij simpel. Steek jezelf nooit in problemen doro teveel uit te geven aan cadeau's voor jezelf of anderen. Je wil januari 2018 niet starten met een stevige kater en een al even stevige VISA-afrekening.  Laat je creativiteit spreken wanneer het budget beperkt is.

Spendeer meer tijd met familie en geliefden dan dat je op cadeautjesjacht gaat. Een aantal recente familiegebeurtenissen hebben ons met de neus op de feiten gedrukt en geconfronteerd met de trivialiteit van materiële cadeautjes. Ik ruil al die cadeau-ideetjes zonder verpinken voor een goeie gezondheid en een knuffel van onze kleine meid. (Dit lijstje belandde bijna gewoon in de vuilbak en we overwegen nog steeds om de cadeautjes gewoon te skippen - behalve voor de kinderen natuurlijk).

Geniet van de feestdagen en al die kleine dingetjes die we zo vaak over het hoofd zien.

Reacties