Highland Park Full Volume

A Tasty Dram proefnotities Highland Park Full Volume
Highland Park Full Volume is een eerbetoon aan de gelijkenissen tussen muzikanten en whiskymakers. Waar de componist een balans probeert te vinden met equalizers, zoekt een blender een evenwicht door te spelen met verschillende leeftijden en types van vaten.

De verpakking van Highland Park Full Volume  is geïnspireerd door de legendarische gitaarversterkers van Marshall en Fender. Het smaakprofiel wordt tot leven gebracht door de draaiknoppen met labels zoals peat, bourbon, vanilla  en fruit. Om wat buzz te creëren voor de lancering werkte het marketingdepartement van Edrington samen met Saul Davies voor een uniek streepje muziek.

In 1999 werden 481 vaten – barrels van 200 liter en hogsheads van 250 liter - werden gevuld op het standaard alcoholpercentage van 63.6%. De whisky werd gefilterd aan een temperatuur van net iets meer dan 4°C vooraleer hij gebotteld werd met op 47.2% ABV. Het is een iewat atypische Highland Park doordat hij enkel op bourbonvaten rijpte in plaats van de sherryvaten die Highland Park zo typeert.

Identiteitskaart Highland Park Full Volume

Highland Park Full Volume
  • Officiële botteling van Highland Park Distillery, Kirkwall (Orkney)
  • 17 jaar oude single malt (1999 vintage)
  • ex-bourbon barrels en hogsheads
  • Alcohol: 47.2% ABV

Proefnotities

Uiterlijk: Goudgeel van kleur. Hij heeft veel weg van een witte porto of een bleke Monbazillac. Kleine parels transformeren langzaamaan in dunne trage benen op de rand van het glas.

Neus: Honing en appel vermengen zicht met exotisch fruit. Denk aan goudgele kiwi's en mango. De rook zit goed verscholen, bijna onmerkbaar zelfs. Roomijs met vanille en stukjes banaan. Beukennootjes en eik. Fruitsnoepjes met citroen en sinaasappel. Met water: Nog meer appel en honing. Een vleugje gin en tonic om af te wisselen.

Smaak: Zoete rode appel, eik en honing. Sinaasappelmarmelade. Gerst en havermoutpap. Witte peper uit de vijzel met romige vanille en toetsen van citroen. Met water: Zoete peper, appel en kiwi. Bittere en notige amaken. Banaan die nog net niet rijp is.

Afdronk: Fris en zoet in de finish met - eindelijk - een wolkje rook en honing.

Highland Park Full Volume Saul Davies vinyl music
Full Volume is een bijzondere en ongewone expressie van Highland Park. De afwezigheid van de heiderook en het gebruik van ex-bourbonvaten zouden dit een ideaal doelwit maken voor onafhankelijke bottelaars. Highland Park koos er echter voor om dit te bottelen als een officiële expressie en dat is alles behalve een slechte keuze.

De fruitige aroma's drukken op de goeie knopjes (woordspeling van het allerbeste niveau) voor muziekliefhebbers. De eerste 1000 kopers werden trouwens beloond met een 7" vinyl van Saul Davies.

Afbeelding en sample: Highland Park

Reacties