Highland Park The Dark

A Tasty Dram proefnotities Highland Park The Dark

De opkomst van T.V. en  iets recenter de zakcomputer-die-ofwel-aan-je-hand-kleeft-of-in-je-broek-zit - ik geloof dat ze smartphones heten - kondigden het verval van een andere kunst, de kunst om een familie te entertainen met verhalen. Ik (een lid van die fameuze generatie Y) herinner me nog levendig de verhalen van mijn grootvader op zondagnamiddag en de practical jokes die mijn vader uithaalde op militaire oefenkampen maar ben verre van een verhalenverteller van hun kaliber. De vorige generaties leerden verhalen vertellen omdat er simpelweg nog maar weinig andere geestverslappende media bestonden.
De enige manier om de donkere avonden door te komen, was om elkaar verhalen te vertellen, ofwel licht bijgekleurd, ofwel compleet verzonnen. En wie weet welke rol speelden een paar drams daarin. De toekomst zal wel uitwijzen of de volgende generaties enkel nog verhalen gaan vertellen door middel van emojis, stickers en GIFs in een device dat ingebouwd zit in de hand.

Toegegeven deze intro is misschien wel héél sceptisch. De kunst van verhalen te vertellen is niet aan het verdwijnen. Integendeel, het is een waar métier geworden. Een beroep dat ze zich bij Highland Park eigen gemaakt hebben. Een aantal jaar geleden zijn ze gaan graven in hun roots en besloten ze om hun Scandinavische vikingachtergrond aan te spreken. De afgelopen jaren werden we dan ook bedolven onder releases genoemd naar woeste vikingkrijgers en de goden uit het Walhalla. De volgende stap werd dan ook de verpakkingen en merkidentiteit helemaal te integreren in het verhaal

Vanavond focussen we ons op Highland Park The Dark, een whisky die gemaakt werd voor de herfst en de winter. Een 17-jaar-oude single malt gerijpt in de sherry-seasoned vaten van Europese eik waar Highland Park naam en faam mee vergaarde.

Identeitskaart Highland Park The Dark

Highland Park The Dark  17YO
  • Officiële botteling van Highland Park Distillery (Orkney)
  • 17-jaar oude single malt
  • Sherry seasoned Europese eiken vaten
  • 28.000 flessen - £190 - €200 à €220
  • Alcohol: 52.9% ABV

Proefnotities

Uiterlijk: Gouden met een koperen schijn. Een dikke textuur laat trage maar sierlijke benen achter.

Neus: Wijngommetjes en verse vijgen. Koffie en sachtertorte Rooddhooft mokatinesnoepjes ('Arabierkes' - koffie-karamelsnoep uit Antwerpen) en bruine suiker. Een hint van rood fruit. Aardbei en aalbessen. Kersen verstopt in een zak gedroogd fruit. Dadels zijn prominent aanwezig. De whisky heeft een niet-storend metalig kantje.
Met water: Een heerlijke toets van specerijen komen op de voorgrond. Kaneel, peper en reepjes sinaasappelzeste.

Smaak: Zachte HP (Highland Park, niet de Britse saus) rook en peper. Dadels liggen in de clinch met specerijen. Kruidnagel en jeneverbes geven de whisky een Scandinavische toets. Donkere chocolade met rood fruit. Kersen op jenever en angostura. Kastanje.
Met water: Vijgen gedoopt in chocolade, piment en peper.

Afdronk: Koffie en bruine suiker. Een lange finish waarmee je een lange donkere nacht doorkomt.

Highland Park The Dark 17YO

Highland Park The Dark & The Light zijn meer gericht op verzamelaars met een zeker budget. Met een prijskaartje van rond de €220 is niet bepaald een steal voor een 17 jaar oude whisky. Maar er is duidelijk een markt voor deze verzamelwhisky's van Highland Park. Zowel de Walhalla reeks en Fire & Ice bleken een succes voor het bedrijf.

Als je de prijs uit de vergelijking haalt, heb je een fantastische hedendaagse Highland Park met het zo geliefde sherryprofiel. De verpakking verraadt een oog voor details zonder al te opschepperig te zijn. 35 jaar geleden zou dit het drankje geweest zijn van de slangensekte van Thulsa Doom... Een whisky om rustig van te nippen en de lange en donkere nachten te vieren. Gezelschap is optioneel voor dit sort whisky's. Tijd en een rustige geest zijn wel aan te raden.

Afbeelding & sample: Highland Park

Reacties