De grote vette lijst van Feis Ile whisky's voor 2018

Ik compileer al een paar jaar dit lijstje van aanstormende Feis Ile whisky's en evenementen. En dit is met voorsprong een van de meest gelezen artikels van het eerste half jaar. Dus duiken we opnieuw zonder aarzelen in de zotheid van het Islay Festival of Malt and Music!

The American Monument - Peter Fairhurst (geography.org.uk - Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 )


Ardbeg

Ardbeg is gewoonlijk een van de eerste stokerijen die zijn Feis Ile whisky 'lekt'. Het is tevens één van de weinige die een wereldwijde release voorziet van zijn festivalwhisky. En toch blijven ze het een "limited edition" noemen. Ardbeg komt gewoonlijk met een Committee Release met een hoger alcoholpercentage - verkoopt meestal uit in een wip - en een standaardversie met 46% alcohol. 

Ardbeg Grooves rijpte in zwaar geschroeide - dat diepe groeve achterlaat - wijnvaten. Ik verwacht hippiekledij, afropruiken en funky zonnebrillen. 

Ardbeg Grooves

Ardbeg Grooves Committee Edition

Ardbeg Grooves

Laphroaig Distillery

Laphroaig is zelfs nog voorspelbaarder dan Ardbeg wanneer het op hun festivalwhisky aankomt. We weten vrijwel zeker dat ze Cairdeas zal heten en dat het ABV 51.8% zal zijn. De "vriendschapswhisky" van 2018 kreeg een finish in fino sherryvaten, een profiel dat zich misschien wel uitstekend leent aan het smakenpalet van Laproaig. 

Laphroaig Cairdeas Fino Cask


Laphroaig Cairdeas

Jura Distillery

Buiten het feit dat de whisky Tastival zal noemen, weten we nog niks..

Bowmore Distillery

Bowmore komt meestal met een twee- of drietal distillery-only expressies. Voor 2018 zijn het twee single malts geworden: een Oloroso gerijpte Bowmore met een kaartje van £85. Nummer twee is een 1989 vintage uit een bourbonvat. Prijs: £400.

Bruichladdich Distillery

"The Last of the First": De laatste vijf vaten van Port Charlottes eerste distillatiejaar 2001 zijn gebotteld. Adam Hannet heeft deze vijf vaten in de echt verbonden: een voormalig Amerikaans whiskyvat, een rumvat, en Franse wijnvaten. Beperkt tot 1300 flessen en gebotteld op 55..9% ABV. Prijs? £125.

Port Charlotte 2001 The Heretic 

Port Charlotte 2001 The Heretic

Source: Bruichladdich

Kilchoman Distillery

Voor Feis Ile 2018 koos Kilchoman de vaten nummers 35, 65, 82 en 83 uit 2007 met elfjarige whisky. Er zijn slechts 744 flessen gebotteld aan een alcoholpercentage van 55.5% en de flessen zijn enkel te verkrijgen tijdens de Kilchoman Open Day.

Kilchoman 11YO Feis Ile 2018

Kilchoman 11YO Feis Ile 2018

Bunnahabhain Distillery

Bunnahabhain kondigde op 20 april zijn twee Feis Ile whisky's aan via Twitter (en andere social media kanalen).

Bunnahabhain 2007 Moine Oloroso

Bunnahabhain 2002 Spanish Oak


Caol Ila Distillery

De festivalwhisky van Caol Ila rijpte in refill Amerikaanse eiken hogsheads en hernieuwde Europese eiken butts. Gebotteld op natuurlijke sterkte, 58.2% ABV en een prijskaartje van £100 voor één van de 2496 flessen.

Lagavulin Distillery

De Feis Ile whisky van Lagavulin is eveneens enkel te krijgen op de distillery tijdens hun opendeurdag. De 18 jaar oude Lagavulin werd persoonlijk uitgekozen door Ian McArthur en rijpte in een mix van refill en hernieuwde vaten in Amerikaanse eik en ex-bodegabutts uit Europese eik. De whisky is gebotteld op vatsterkte - 53.9% ABV - met aroma's van rijpe en gedroogde bessen, klassieke Lagavulinrook en koffie en chocolade op de neus. De prijs is vastgepind op £130.

Lagavulin 18YO

Lagavulin 18YO

De nieuwelingen en oudjes van dienst

Nu we weten dat Port Ellen opnieuw opengaat en de bouwwerf van Ardnahoe goed opschiet, kunnen we er wel van aan dat beiden iets gaan organiseren tijdens het festival.

De onafhankelijke bottelaars

Een paar onafhankelijke bottelaars zullen evenementen organiseren op Islay. De Scotch Malt Whisky Society heeft al drie labels in de Colas Database aangeleverd. En aangezien ze in die databank zitten, verwacht ik dat ze zullen opduiken in de SMWS outturn van mei. 

Douglas Laing Big Peat Feis Ile 2018

Douglas Laing Big Peat Feis Ile 2018

Bowmore 20YO 3.307 A journey into joy  55.9% ABV

SMWS Bowmore 20YO

Laphroaig 20YO 29.241 A perfect moment - 49.3% ABV

SMWS Laphroaig 20YO

Caol Ila 11YO  53.252 Smoky incarnations - 57.8% ABV

SMWS Caol Ila 11YO
Happy hunting!

Reacties