Port Charlotte 2005 cask #0013

Port Charlotte 2005 cask #0013

Bruichladdich De kondigde eerder deze week aan dat ze hun merk Port Charlotte gaan rebranden en herstructureren. De iconische Laddiefles verdwijnt en wordt vervangen door een soort 'dumpy' groene fles. De 10YO krijgt een vaste stek in het gamma naast een vintage Islay Barley. Voor oktober staat er een single malt gerijpt op Bordeauxvaten gepland. Bordeauxvaten zeg je? Zat er geen Bordeauvat in één van de #LaddieMP's?

#LaddieMP5 microprovenance digital tasting
aAbeelding: Bruichladdich

Dit sample van vat #00013 zou wel eens aan de basis liggen van de single malt met codenaam MRC/01. Bruichladdich distillery heeft best een aantal uitzonderlijke wijnvaten van de grote chateaus in zijn warehouses liggen, met dank aan voormalig wijnhandelaar en Bruichladdich CEO Mark Reynier. Goeie vaten en goeie spirit kunnen alleen maar steengoeie whisky opleveren.

We bereiden onze smaakpapillen alvast voor op MRC:01 met dit cask sample nummer #0013 uit de LaddieMP5.

Identiteitskaart Port Charlotte 2005 cask #0013

 

  • Bruichladdich Distillery (Islay)
  • 10 jaar oude single malt
  • Gedistilleerd op 28 november 2005 - gebotteld in 2016
  • Gerijpt in vat #0013 (bourbon/bordeaux)
  • Warehouse WH5.L2 (dunnage)
  • Gerst: Optic
  • Alcohol: 59.9% ABV

Proefnotities

Kleur: Rood koper.

Neus: Briochebrood besmeerd met rokerige vanille en banaan geserveerd met stukjes mango. Sigarettenas uitgestrooid over een kom rood fruit. Aardbei en framboos. Een zachte sorbet, zure gummibeertjes en pistache. Pompelmoes, munt en groene appel
Met water: Roze spekken, granaatappel en mezcalrook.

Smaak: Vol en zoet. Rook, papaya, druiven en dextrose of druivensuiker. Zure beertjes en een kruidige toets van chocolade met chili en lavendel.
Met water: Opnieuw granaatappel en mezcal. Een zijdezachte textuur. Chocolade met peper, koffiebonen en geroosterde mout.

Afdronk: Lang en zacht in de finish. Zoet rood fruit en tannines. Geroosterde mout en vanille.

Port Charlotte 2005 cask #0013


Wow. Ik ga niet te veel woorden meer vuilmaken aan deze whisky. Dit is Port Charlotte op zijn best. Sommige whisky's werken gewoonweg perfect met wijnvaten. Port Charlotte heeft zeker zijn plaatsje in het pantheon van uitstekende--op-wijnvaten-gerijpte-whisky's. Punt. Het aftellen naar oktober en MRC:01 is gestart...

Reacties