Tamdhu Dalbeallie Dram

Tamdhu Dalbeallie Dram

Tamdhus Spirit of Speyside festivalwhisky werd gecreëerd om het Dalbeallie treinstation te eren. De Strathspeyspoorlijn speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stokerijen in de Speysideregio. Het Knockandostation, dat origineel Dalbeallie heette, is nu een deel van het Tamdhu Distillery bezoekerscentrum.


De festivalwhisky rijpte uitsluiten in oloroso sherryvaten. Tamdhu heeft plannen van om deze limited edition Dalbeallie Dram een jaarlijks terugkerende expressie te maken tijdens het Spirit of Speysidefestival. Voor dit jaar zijn er 1000 flessen met een prijskaartje van £90 voorzien. De whisky komt in de kenmerkende Tamdhufles en de verpakking refereert naar de natuurlijke donkere kleur van de Tamdhu single malts. 

Identiteitskaart Tamdhu Dalbeallie Dram

Tamdhu Dalbeallie Dram

  • Tamdhu Distillery, Knockando (Speyside)
  • NAS single malt
  • Gerijpt in oloroso sherryvaten van Europese eik
  • Un-chillfiltered en natuurlijk van kleur
  • 1.000 flessen
  • Alcohol: 62.1% ABV
  • Prijs: £90 - Distillery only (maar je kan wel bestellen via de webshop van Tamdhu(?))

Kleur Donker goud met een koperen gloed. De olorosovaten hebben duidelijk hun merkteken achtergelaten.

Neus: Sherrybomalarm! Kaneel, blauwe bessen en wijngom. Hoestbollen en suikerstroop. Voor de Belgen: de traditionele Wycamsconfiserie van de familie Wyckmans. Rozijnen geweekt in rum en calvados. Een flinke dosis tabak en Coca Cola. Hout, pruimen en leder vermengd met kersen en rode appel.
Met water zijn er twee pistes die zich openbaren. Eentje is meer fruitig. Denk aan granaatappel en verse vijgenconfituur. De andere weg is iets funkier met aroma's van oude stoffige boeken en gepekelde daikon. Maar het werkt goed samen dus we klagen niet.

Smaak: De aanzet zit vol specerijen. Kruidnagel en roze peperkorrels. Wat sappig hout en rood fruit. Het vervolg wordt gespeeld door rozijnen en dadels. Kaneel, confituur en peperkoek. Alles wat een mens verwacht van goeie sherryvaten.
Met water barst het zoete register pas volledig open. Granaatappelsap en zoete mout met rijpe banaan. Een heerlijke zijdezachte textuur. 

Afdronk: Een droge moutige finale met leder en specerijen tranformeert langzaam naar een zijdezacht zoetzuur aroma.

Tamdhu Dalbeallie Dram



De Spirit of Speyside festivalwhisky draagt zeker de signatuur van Tamdhu. Een sherrybom op steroïden. Hij heeft tijd nodig en meer dan één druppeltje water maar het is een heerlijke meditatiedram. Spendeer gerust een ganse avond met een glas. Ruik eraan, zet het weg, ruik er opnieuw aan, neem een sipje, voeg een druppeltje water toe en herbegin. 


Herkomst van het sample: Een sample van de Tamdhu Dalbeallie Dram werd opgestuurd door Tamdhu voor een Tweet Tasting met The Whisky Wire.  

Reacties