De Whisky Week op vrijdag (27 juli 2018)

De Whisky Week op vrijdag (27 juli 2018)


Na een drukke week, probeer ik je in een paar minuten bij te praten over het laatste whiskynieuws, geruchten.

Nieuws

Interessante persberichten en ander nieuws uit de whiskywereld van de voorbije week.

Highland Park creëert een nieuw Global Travel Retailgamma

Highland Park introduceerde nieuwe single malts voor duty free winkels. Drie dierlijke spirits zullen het Warriorgamma vervangen. Ze krijgen dezelfde kleren als het kerngamma. Het verhaal van de nieuwe expressies wordt opnieuw uit het rijkgevulde vatje met vikingverhalen getapt. Spirit of The Bear is een no-age statement single malt voornamelijk gerijpt in sherry-seasoned Amerikaanse eiken vaten. Gebotteld op 40% ABV. Loyalty of The Wolf is een 14 jaar oude single malt gerijpt op een combinatie van sherry-seasoned Amerikaanse eik en ex-bourbonvaten. Gebotteld op 42.3% ABV. Wings of The Eagle is  een 16 jaar oude whisky gerijpt in sherry-seasoned Europese eik en Amerikaanse eik. Gebotteld op 44.5% ABV. Alle whisky's zijn verkrijgbaar in literversies.

Highland Park Spirit of The Bear

Highland Park Wings of The Eagle 16YO

Highland Park Loyalty of The Wold 14YO



Bron: Highland Park

Johnnie Walker Blue Label Port Ellen

Diageo gaat verder met zijn Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare serie met een Port Ellen expressie. Jim Beveridge heeft wat legendarische Port Ellen single malt geblend met graanwhisky's van de gesloten stokerijen Carsebridge en Caledonian. De rest van de blend bestaat uit malt whisky van Oban, Cragganmore, Mortlach, Dailuaine en Blair Athol. Gebotteld op 43.8% ABV zonder leeftijdsaanduiding. Prijs: £275. 

Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Port Ellen

Bron: Scotchwhisky.com

Age Statements returning at Mortlach

Sinds Diageo besloot om het merk achter The Beast of Dufftown, Mortlach, te herpositioneren, keerden fans van de 16YO Flora and Fauna whisky de single malt de rug toe. De nieuwe targetmarkt (super premium luxe Aziatische markt.) groeide niet volgens de verwachtingen. Diageo veranderde het geweer dan maar van schouder te veranderen en vervangt het volledige gamma door drie whisky's mét leeftijdsaanduiding - een 12YO, 16YO en 20YO - in een 70cl (!) fles. De prijzen lijken veeleer verstandig en... er zit opnieuw een 16-jarige tussen!

Mortlach 12YO, 16YO and 20YO

Bron: Scotchwhisky.com

Glenfiddich Experimental Series #4 Fire & Cane

William Grant & Sons bereidt een vierde expressie voor in hun Experimental Series. Fire & Cane is een geturfde single malt met een finish in rumvaten. De whisky rijpte initieel in ex-bourbonvaten en kreeg een finish van een paar maanden in rumvaten. De rumvaten bevatten een rum die rijker en aardser was dan de rum die gebruikt wordt voor de Glenfiddich 21.


Glenfiddich Fire & Cane from Space on Vimeo.

Bron: Scotchwhisky.com

Game of Thrones single malts

Een paar maand terug kondigde Johnnie Walker een GoT-geïnspireerde White Walker blend aan. Hiermee willen ze natuurljk nog een graantje - pun intended - meepikken van het laatste seizoen van de successerie.  Het lijkt erop dat hier nog een reeks van 8 single malts bijkomt van Lagavulin, Oban, Talisker, Dalwhinnie, Cardhu, Royal Lachnagar, Clynelish en The Singleton. Maar aangezien ik nog geen enkele aflevering van de reeks - ik laat de meeste tv-series gewoon aan me voorbijgaan - gezien heb, laat me dit dan ook Clark Gable gewijs Siberisch koud:  "Frankly my dear, I don't give a damn..."


Bron: Lagavulin

Geruchten

Spannend gefluister dat we opvingen tussen de graanhalmen. Waar of niet...

Tamdhu 12YO

Tamdhu Distillery bereidt een 12-jaar oude expressie van zijn single malt voor. Het alcoholpercentage gaat een beetje omhoog: 43% i.p.v. 40+. Marks & Spencer verkocht reeds een tijdje een even oude Tamdhu. Het lijkt erop dat ie wereldwijd gaat nu.
Tamdhu 12

Bron: Colas Public Registry

The Scotch Malt Whisky Society The Peat Faerie

The SMWS komt binnenkort met een 7 jaar oude blended whisky met de nickname The Peat Faerie. Het is een blend van Speyside en Islaywhisky's gerijpt in ex-bourbonvaten. Gebotteld op 50% ABV.

The Scotch Malt Whisky Society The Peat Faerie


Bron: Colas Public Registry


Documenten uit het TTB Public Registry (Alcohol and Tobacco Tax & Trade Bureau) zijn een vrij betrouwbare bron voor toekomstige nieuwe whisky releases. Al komen niet alle inzendingen uiteindelijk op de markt. De kans bestaat altijd dat een merk beslist om een whisky niet te lanceren, zelfs al werd het label goedgekeurd. Tot de distilleerderij een persbericht de wereld instuurt, beschouwen we dit dus als een gerucht...

Interessant lees- en kijkvoer


That's it for this week, folks!

Reacties