De Whisky Week op vrijdag (14 september 2018)

A Tasty Dram de whisky week op vrijdag (14 september 2018)

Na een drukke week, probeer ik je in een paar minuten bij te praten over het laatste whiskynieuws, geruchten.

Nieuws

Interessante persberichten en ander nieuws uit de whiskywereld van de voorbije week.

Kilchoman 100% Islay 8th edition

Kilchoman 100% Islay 8th Edition is een vatting van 23 bourbon barrels en 7 oloroso sherry butts afgevuld tussen 2008 en 2012 en gebotteld op 50% ABV. In totaal worden er 12.000 flessen op de markt gegooid en landden ze deze week in de winkels. De 8ste editie kan je traceren tot de vruchtbare gronden van Kilchoman. Op hun eigen velden oogstten ze hun Optic gerst tussen 2007 en 2011. Eens geoogst werd de gerst gemout, gedroogd en gestookt om tenslotte te eindigen in een bourbon- of een sherryvat.
Kilchoman 100% Islay 8th edition
Bron Kilchoman

Douglas Laing Coastal Provenance Collection Caol Ila 6YO

De nieuwste expressie in de Provenance Coastal Collection is een single cask gestookt in Caol Ila Distillery. De whisky is amper 6 jaar oud en gebotteld op een alcoholpercentage van 48%. De reeks is "een uitzonderlijke reis door de Schotse whisky-eilanden" met proefnotities zoals “loads of Islay peat” naast “soot, ash and coal dust”.

Douglas Laing Coastal Provenance Collection Caol Ila 6YO


Bron: Douglas Laing

Douglas Laing XOP Platinum Glen Garioch 25YO

De voorlaatste XOP Platinum whisky is een 25 jaar oude Glen Garioch single cask whisky. Met nog één whisky te gaan, volgt deze een 1992 Ardbeg en een 1974 Port Dundas op. Er zijn slechts 303 flessen van deze 1993 Glen Garioch. Hij is zoals gewoonlijk gebotteld op vatsterkte en zonder kleurstoffen of koude filtratie. De labels zijn gehandtekend en individueel genumerd door Fred en Cara Laing. Vader en dochter kozen persoonlijk de XOP Platinum single casks uit. Wedden dat de laatste een Port Ellen wordt? ;-)

Douglas Laing XOP Platinum Glen Garioch 25YO


Bron: Douglas Laing

Aerstone Sea & Land Cask

De Aerstone single malt is gestookt op de Girvansite van William Grant, waar ook de Alisa Bay Lowland single malt vandaan komt. De "smooth & easy" Sea Cask wordt omschreven als een klassieke Speyside single malt die veel tijd heeft doorgebracht in pakhuizen aan de Ayrshirekust die de whisky een subtiele zoute toets geeft. De "Rich & smoky" Land Cask werd gestookt met turf uit de Highlands en  heeft in het binnenland gerijpt.

Aerstone Sea & Land Cask

Bron: The Spirits Business

The Glenrothes Soleo Collection

De nieuwe Soleo Collection van The Glenrothes bestaat enkel uit whisky's die gerijpt hebben op sherry-seasoned vaten. De Vintage-aanpak staat bij het vuil en werd vervangen door goeie ouwe leeftijdsaanduidingen. Naast de 10, 12, 18 en 25 jaar oude whisky - daar komt nog een 40-jarige bij in 2019 - is er nog één NAS whisky met de naam Whisky Maker's Cut.

The Glenrothes Soleo Collection


Bron The Glenrothes

The Glenrothes Halloween Edition 2018

De Glenrothes Halloween Editie 2018 is een beperkte release van 2202 flessen. The Glenrothes Distillery ligt naast het kerkhof van Rothes. Griezelig! (kuch...) De whisky is gestookt op Halloween 2004 en op vaten getrokken de volgende dag. Hij rijpte volledig in first-fill sherryvaten gedurende 13 jaar en is nu een mooi uitgebalanceerde whisky met aroma's van vanille, gember en meloen.

The Glenrothes Halloween Edition 2018


Bron: The Glenrothes

The GlenDronach Forgue 10YO

De Glendronach Distillery stelde deze week hun allereerste Global Travel Retail whisky voor: een 10 jaar oude whisky gebotteld op 43% ABV en gerijpt op een combinatie van oloroso en Pedro Ximénezvaten. De naam is afkomstig van de vallei die The Glendroncach "thuis" noemt.

The GlenDronach Forgue 10YO


Bron: The Glendronach

Cladach

De 10e en laatste Special Release van Diageo was een van de best bewaarde geheimen van de afgelopen maanden. Cladach is een blended malt samengesteld met whisky's van de kustdistilleerderijen in de portefeuille van Diageo. De blend is het laatste meesterwerkje van Keith Law, de man achter Collectivum XXVIII. Cladach is Keltisch voor kustlijn bestaat uit whisky's van Inchgower, Clynelish, Talisker, Oban, Caol Ila en Lagavulin.

Special Release Cladach


Bron: A Tasty Dram

Cù Bòcan Vintage 2003 & 1990

Tomatin Distillery stelde vandaag twee nieuwe Vintages voor in het Cù Bòcan submerk. Een 2003 vintage limited edition (15 jaar oud) Cù Bòcan rijpte in rokerige ex-sherryvaten waar voordien Islay whisky in zat en heeft een alcoholpercentage van 46%. De 1990 Vintage is gestookt op 17 oktober 1990 en rijpte in ex-bourbonvaten, eveneens afkomstig van Islay. De whisky werd gebotteld met een alcoholpercentage van 52.9%. Slechts 1.400 flessen komen op de markt.

Cù Bòcan Vintage 2003 & 1990


Bron: Cù Bòcan

Interessant lees- en kijkvoer


That's it all folks!

Reacties