Gordon & Macphail Private Collection Longmorn 1961 cask #508 & cask #512


Gordon & Macphail Private Collection Longmorn 1961 cask #508 & cask #512

De Longmorn Distillery ligt ten zuiden van Elgin en niet eens zo ver weg van de kantoren van Gordon & Macphail. De stokerij werd opgericht aan het eind van de 19e eeuw op het hoogtepunt van de whiskybloei. Het grootste deel van de productie verdwijnt in blends van Pernod Ricard zoals Chivas Regal en Royal Salute.

Deze twee first-fill sherryvaten werden gevuld met Longmornspirit op 2 februari 1961. Gedurende 57 jaar werden ze met rust gelaten tot de tweeling Richard en Stuart Urquhart besloten om deze tweeling te bottelen voor de exclusieve Private Collectionreeks: oude whiskies uit lang vervlogen tijden voor goed gevulde beurzen, verzamelaars en investeerders. Het is een speurtocht naar wat een whisky definieert. Het enige verschil tussen deze vaten is de oorsprong van het hout. De alcohol is dezelfde, de rijpingstijd is dezelfde, de vorige rijpingsdrank van het vatis dezelfde. Het enige dat vat 508 onderscheidt is het gebruik van Europese eik, waar vat 512 gemaakt was van Amerikaanse eik.

Longmorn 1961 cask #508 & cask #512


Identiteitskaart G&M Private Collection Longmorn 1961 cask #508

Gordon & Macphail Private Collection Longmorn cask #508

 

  • Onafhankelijke botteling van Longmorn Distillery
  • Gordon & Macphail Private Collection
  • Vat508 - first-fill sherry hogshead uit Europese eik
  • Alcohol: 45% ABV

Proefnotities

Kleur: Kastanjehout met een rode schijn. Trage oude en olieachtige benen.

Neus: Zoete rum in Spaanse stijl. Donkere bittere chocolade en sinaasappel. Amandelen en hazelnoten. Het hout speelt een sleutelrol. Denk aan een stoffig donker koloniaal huis volgestouwd met donker hardhouten meubilair. After-eight chocolaatjes met muntcrème en karamelkoekjes.
Met water: Marsepein, Madeirawijn en dadels.

Smaak: Kurkdroog. Geroosterde hazelnoten en walnoten. Een flinke schep donkere geroosterde koffiebonen. Een romige ontwikkeling op de tong probeert de bitterheid te verdrijven. Potloodslijpsel en sinaasappelzeste.
Met water: Sterke koffie. Maak er maar een dubbele espresso van. Noten en eik. De fruitigheid verdrinkt in de eik.

Afdronk: Lang en droog. Een zak koffiebonen.


Identiteitskaart G&M Private Collection Longmorn cask #512

Gordon & Macphail Private Collection Longmorn cask #512

 

  • Onafhankelijke botteling van Longmorn Distillery
  • Gordon & Macphail Private Collection
  • Vat 512 - first-fill sherry hogshead uit Amerikaanse eik
  • Alcohol: 40.8% ABV

Proefnotities

Kleur: Iets lichter van kleur dan Richards vat 508. Donker koper met een amberkleurige gloed. Het oranje is meer uitgesproken. Een dikke olietextuur.

Neus: Zoete vanille en rozijnen voeren de boventoon. Butterscotch, marsepein en abrikoos. Zoete appel en sinaasappel. Het hout lijkt minder aanwezig. Een kruidig wolkje van kaneel en nootmuskaat. Meubelboenwas en kersenhout.
Met water: Hout versus marsepein. Licht medicinaal. Sinaasappel en kastanje.

Smaak: Bittere mout en gedroogde citroen. Banaan, druivenpitten en donkere chocolade. Cederhout, kokosnoot, bruine rum en donkerbruine suiker.
Met water: Een overheersende aanwezigheid van hout en mout. Chocolade, noten, mango en papaya.

Afdronk: Eikschilfers, chocolade, mout, onrijpe banaan en bananenschil met in rum geweekte rozijnen.Dit is zonder twijfel een set van tweelingwhisky's die gericht is op de markt van investeerders en verzamelaars. Beide whisky's met een fantastische neus zijn de natte droom van tijdreizigers. Op smaak zijn ze iets te "eikeig" naar mijn zin. Maar goed, een verrassing kan je dat moeilijk noemen na 57 lange en donkere jaren in het vat. Vat 512 is iets beter in balans, nummer 508 heeft een zwaarder karakter.

Afbeeldingen & sample: Gordon & Macphail

Reacties