Gordon & Macphail Private Collection Glenrothes 1974

Gordon & Macphail Private Collection Glenrothes 1974

Gordon & Macphail nam in april van dit jaar hun volledige whiskyaanbod onder handen. De Private Collection, een reeks met zeldzame en oudere single casks, wordt telkens geselecteerd door een lid van de Urquhartfamilie. De familie staat al 4 generaties aan het roer van Gordon & Macphail.

Stuart Urquhart - die ook vat #512 gevuld met Longmorn uit 1961 koos - kreeg de eer om zijn naam aan de eerste twee Private Collection whisky's in de splinternieuwe flessen te verbinden: een Glenrothes uit 1974 en een Inverleven uit 1985.

De Glenrothesstokerij is al ruim 130 jaar in de handen van Edrington en zijn voorganger Highland Distillers Company. De whisky werd voornamelijk gebruikt in blends zoals Cutty Sark van Berry Bros. & Rudd. Glenrothes als een single malt whiskymerk is echter veel jonger. De eerste officiƫle 12 jaar oude whisky verscheen voor het eerst in 1987. Dit vat uit 1974 dateert dus van enkele jaren voordat de eerste single malts onder de naam The Glenrothes verschenen.

Identiteitskaart Private Collection Glenrothes 1974 cask #18440

  • Onafhankelijke botteling van Glenrothes Distillery, Rothes (Speyside)
  • Gordon & Macphail Private Collection
  • Vat #18440 - refill sherry puncheon - 276 flessen
  • 1974 vintage single malt Scotch whisky
  • Alcohol: 49.5% ABV
The Glenrothes Distillery
Foto: Wikipedia (CC BY-SA 3.0)

Proefnotities

Kleur: Diep koper met een olietextuur. Er kleven veel vettige pareltjes aan het glas.

Neus: Gedroogde vijgen en dadels. Donkere chocolade en winterbieren met chocolademout en sinaasappel. Oer-Britse Christmas pudding en Turks fruit. Een lege sigarendoos laat een wolkje aromatisch balsahout achter. Meringue en broodpudding met rozijnen en foelie of nootmuskaat.
Met water: Geroosterde noten. Zeker wat amandelen en melkchocolade. Een goeie scheut vintage witte porto.

Smaak: Zoete specerijen. Kaneel heeft een hoofdrol. Opnieuw die winterse donkere bieren en noten. Zoete appel bestrooid met kaneel. Calvados loert om de hoek. Chocoladecake en rogge gecombineerd met tannines van rode wijn en een zweem van tabak.
Met water: Chocoladepudding met rozijntjes en dadels. Kaneel en bruine suiker. Of maar er golden syrup van.

Finish: zoute mout, broodpudding en chocolade met nootjes.

Finish: Sweet malt, bread-pudding and nut chocolate.

Wow. Dit is misschien wel de "tasty dram van 2018". Ik schat deze hoger in dan de twee Longmorns uit 1961, zeker wanneer je naar de intrinsieke kwaliteit kijkt. Deze Glenrothes is veel beter in balans en minder droog dan de tweelingen. Refill sherryvaten zijn wat mij betreft een beter alternatief wanneer whiskies 30 jaar of langer rijpen. Deze 1974 vintage Glenrothes is gewoonweg groots.

Samples van de nieuwe Private Collection werden aangeboden door Gordon & Macphail. Mening geuit in deze review zijn natuurlijk gewoon van mij. 
Productfoto: Gordon & Macphail Media Centre

Reacties