Gordon & Macphail Private Collection Inverleven 1985

Gordon & Macphail Private Collection Inverleven 1985

Vanavond duiken we in de tweede release van Gordon & Macphail's Private Collection "nieuwe stijl": een Inverleven uit 1985.

De Inverleven Distillery was eigenlijk een stokerij binnen een stokerij. Deze compacte distilleerderij werd gebouwd op de Dumbarton site van Hiram Walker. De malt whisky die er gestookt werd, was bestemd voor Ballantine's blended Scotch. In 1956 besloten ze om een experimentele Lomond still te plaatsen in Inverleven.

Een groot deel van de infrastructuur werd gered van vernietigin door een 10-koppig team van Bruichladdich. De Lomond still - die we kennen onder de naam "Ugly Betty" - wordt nu gebruikt bij Bruichladdich om The Botanist Gin te stoken. De wash en spiritketels werden ook verscheept naar Islay maar werden nooit gebruikt. Nu staan ze te blinken in Mark Reynier's nieuwe project in Ierland, Waterford Distillery.

Identiteitskaart Private Collection Inverleven 1985 cask #562

  • Onafhankelijke botteling van Inverleven Distillery, Dumbarton (Lowlands)
  • Gordon & Macphail Private Collection
  • Vat #562 - refill bourbon barrel - 130 flessen
  • 1974 vintage single malt Scotch whisky
  • Alcohol: 57.4% ABV
Dumbarton Distillery
Afbeelding: Eddie Mackinnon - Wikipedia (CC BY-SA 2.0)

Proefnotities

Kleur: Een goeden gloed in het glas en een vettige textuur op het glas.

Neus: Geroosterde kokosnoot. Zoet en zacht. Honing, gekarameliseerde ananas met bruine suiker. Popcorn en zoete appel. Citroen-cheesecakse en key limetaart. Lijnzaadolie, sinaasappel en kaarsenwas.
Met water: Ietwat stoffiger. Kokosnoot en banaan. Vanille en briochebroodjes. Jamaïcaanse peper.

Smaak: Een flinke snuif peper schiet alles op gang. Rode appel inclusief schil. Druiven, kokosnoot en munt met een karamel. Een flinke schep donkere cacao en muesli of granola met zaden en mout.
Met water: Vanillebrioche met stukjes banaan en kokosnoot. Romig en zoet. Granola bestrooid met bruine suiker.

Finish: Een lange en zachte finish. Vanille, suiker en hout met een vleugje munt en heide.

Ik heb geen enkele andere ervaring met Inverleven en dat is geen verrassing. Het is een eerder zeldzame whisky. Om toch een vergelijkingspunt te hebben, greep ik even terug naar mijn proefnotities van een Blachnoch uit 1991 gebotteld door Malts of Scotland.  Dezelfde regio en hetzelfde vat maar Bladnoch was wel een stuk makkelijker te vinden dan Inverleven. Kwaliteitsvolle whisky, maar met een prijskaartje.

Ik had nog geen eerdere ervaring met Inverleven maar dit is een mooie start.

Je kan het volledige achtergrondverhaal over de Inverlevenketels lezen op de Waterford Distillery website.
Samples van de nieuwe Private Collection werden aangeboden door Gordon & Macphail. Mening geuit in deze review zijn natuurlijk gewoon van mij.
Productfoto: Gordon & Macphail Media Centre

Reacties