Tomatin 30YO (2018)

Tomatin 30YO (2018)

Tomatin lanceerde in september 2018 een nieuwe 30 jaar oude single malt. De nieuwe whisky - met leeftijdsaanduiding - zal de 1988 Vintage vervangen.

De single malt kreeg een finish in first-fill ex-bourbon barrels en is gebotteld met een alcoholpercentage van 46% ABV.

De eerste batch van ongeveer 3000 flessen zal op de markt komen met een prijskaartje van £300 ofwel €337 rond de nek.


Graham Nicolson, Sales Director van Tomatin, over de nieuwe 30YO: “Deze luxueuze expressie is elegant en smaakvol. Een netjes verpakte whisky met smaaksensaties om de zintuigen te plezieren. Van de specerijen, die een ongelofelijke diepte toevoegen, tot de romige vanilleboter, die een ongelofelijke rijkelijke laag geeft, deze 30 jaar oude Tomatin is er eentje die elke whiskyliefhebber in de kast moet hebben."

Identiteitskaart Tomatin 30YO

  • OfficiĆ«le botteling van Tomatin Distillery, Inverness (Highlands)
  • 30 jaar oude single malt Scotch whisky
  • Finish in first-fill ex-bourbonvaten
  • Alcohol: 46% ABV
  • Prijs: £300/€337
Tomatin Distillery
Afbeelding: Wikipedia (Public Domain)

Proefnotities


Kleur: Een licht goudgele natuurlijke kleur. De whisky heeft een kleverige olietextuur.

Neus: Tropisch fruit en specerijen springen letterlijk uit het glas. Allspice oftewel piment oftewel Jamaicaanse peper is het eerste dat bij me opkomt. Daarna wat fruit in blik. Denk aan ananas, perzik en mango. Een beetje spicy en droge aroma's van vanille en potloodslijpsel. Een stevige schep pilsmout en knapperig roggebrood. Kokosnoot en gedroogde banaan. Kokosnootwater ook.
Met water: Geen merkbare evolutie. Een zachte toets van kaneel.

Smaak: Een romig mondgevoel met een peperige twist. Ananas en perzik. Szechuanpeperkorrels en een licht metalige toets. Kiwi en licht zurige aroma's van kruisbes. Citroenpudding. Om een of andere reden denk ik hier aan bockbieren. Dit kan een perfecte herfstwhisky worden.
Met water: Citroenschil klaar om limoncello te worden. Het mondgevoel is een stuk droger. Noten en vanillestokjes. Mout en speculoos versus twee K's: kaneel en kruidnagel. En opnieuw die Jamaicaanse peper of pimenttoets.

Finish: Vanillepudding. Een romige finale met wat eik. Herfst in het glas. Kaneel en piment drogen je tong voor de volgende slok.

Tomatin 30YO sample

Dit is een opmerkelijke whisky. Het hout heeft nog niet de bovenarm genomen. Integendeel, de mout is nog steeds zeer aanwezig. Dit zal voor een groot stuk aan de rijping liggen. Mijn gok is dat de whisky uit refillvaten echt wel die first-filll bourbonvaten konden gebruiken.  Aan de andere kant toont dit dan wel de schoonheid van een naakte Tomatin afgekruid met die o zo typische Amerikaanse bourbonaroma's.


Afbeelding & sample: Tomatin

Reacties