Het Grote Kerst- en Nieuwjaarslijstje

Het Grote Kerst- en Nieuwjaarslijstje


De eerste lege deurtjes van de adventkalenders met drank verschijnen op Facebook, de kerstbomen worden versierd en mensen strooien gul rond met hun #whiskysantawensen. Dat betekent dat het hoog tijd is om het jaarlijkse cadeaulijstje voor whiskygeeks en occasionele whiskydrinkers samen te stellen!

Kerstwhisky's

Sommige whisky's ademen letterlijk Kerstmis. (Of, nog simpeler, het staat gewoon op de fles) Dit zijn makkelijke doelwitten voor kerstshoppers op zoek naar iets voor hun whiskyliefhebber.

Douglas Laing's Big Peat Christmas 2018

Douglas Laings jaarlijkse editie van Big Pit is een klassieker op deze lijst. Big Peat prijkt in vol Kerstornaat op deze Islay blended malt op steroïden. Gegarandeerd verwarmt hij de innerlijke mens zelfs op de Noordpool.

Douglas Laing's Big Peat Christmas 2018
Afbeelding: Douglas Laing

A Fine Christmas Malt

De nieuwste single malt sherrybom van de webshop The Whisky Exchange komt van een ongenoemde stokerij. De mensen van The Whisky Exchange hebben gewoonweg een neus voor uitstekendewhisky. Je bent nooit bedrogen met hun keuze.

A fine Christmas malt
Afbeelding: The Whisky Exchange


Paul John Christmas

Als ik me niet vergis is dit de allereerste kerstwhisky van het Indische Paul John. De whisky rijpte op Olorosovaten. Dit kerstcadeautje met een vleugje turf maken de feestdagen nog een tikkeltje leuker.

Paul John Christmas
Afbeelding: Whiskysite


Nieuwe whisky's

De kerstperiode is traditioneel een drukke periode bij de marketingafdelingen. Heel veel whiskymerken zullen met een aantal nieuwe releases komen die hopelijk onder de kerstboom belanden.

Port Charlotte MRC:01

Bruichladdich gaat verder met zijn experimentele projet en exotische vaten. De nieuwe MRC:01 is de geturfde Port Charlotte spirit uit rode wijnvaten. Mijn favoriete en mijn favoriete vat. Deze moet gewoon op lijst. Punt.
Port Charlotte MRC:01
Afbeelding: Bruichladdich


Red Spot 15YO

Opnieuw een gloednieuwe release van het smaragdgroene eiland die op dit moment van schrijven in de winkels aankomt. Dit verloren merk uit de jaren 60 is opnieuw springlevend. De whiskey rijpte in bourbon-, sherry- en marsalavaten.

Red Spot 15YO
Afbeelding: Spot Whiskeys


Boeken

Aaaah boeken. Kerstbomen zijn het favoriete verstoppplekje van boeken in geschenkverpakking... Christmas trees are the preferred hiding spot for gift-wrapped books.

Whisky - Aeneas MacDonald

Dit is dé klassieker onder de klassiekers wanneer het aankomt op whiskyboeken. Het boek uit de jaren dertig is al even tijdloos as Charles Dicken's A Christmas Carol.

Whisky - Aeneas MacDonald
Picture: bol.com


Malt Whisky Yearbook 2019 - Ingvar Ronde

Nog zo'n cadeau dat elk jaar de fameuze Kerst- en Nieuwjaarscadeautjeslijst haalt. Het boek telt een aantal diepgaandere artikels van bekende namen uit de whiskyindustrie en een overzichtje van alle actieve stokerijen en hun recente producten plus nog waat geeky cijfers en feitjes.
Malt Whisky Yearbook 2019 - Ingvar Ronde
afbeelding: The Whisky Exchange


Andere whisky-gerelateerde cadeautjes


Laat ons er eventjes van uitgaan dat je geen fles whisky of boek onder de kerstboom wil leggen. Geen zorgen, zelfs dan kan je nog altijd iets whiskygerelateerd vinden om de kerstkous op te vullen.

Mahoney's Beard Brew whisky baardolie en baardbalsem 

Het merk Mahoney's Beard Brew heeft een baardolie en balsem met de ronkende naam Water of Life. (De meeste van deze producten zullen echter nooit overdreven naar whisky ruiken. Je wilt tenslotte toch niet naar je werk trekken, ruikend als een dakloze die net een fles goedkope whisky heeft soldaat gemaakt...)
Mahoney"s Water of Life Beard Oil
Afbeelding: mijnbaard.nl

Mahoney's Bear Brew Water of Life beard balm
Afbeelding: mijnbaard.nl


Suavecito Whiskeyfest Fall pomade

Zorg ervoor dat jij (of die whiskygenieter in je leven) de dag doorkomt met dat fancy hipsterkapsel!

Suavecito Whiskeyfest fall 2018 pomade
Afbeelding: mijnbaard.nl

Razor Master Markku Whiskey shaving soap

Als whisky jouw ding is, dan is deze zeep voor jou. Je zou er zelfs bijna willen aan likken...

Razor Master Markku Whiskey shaving soap
AfbeeldingPicture: Mroomshop

Whisk(e)y vulpen

Als hij of zij constant proefnotities neerkrabbelt, waarom geef je hem of haar dan ook geen vulpen gemaakt van whisk(e)yvaten? Geef er een flesje De Atramentis whiskyinkt bij en die proefnotities worden zo mogelijk nog leuker.
Whisky Wood Pens The Clansman
Afbeelding: Whiskywoodpens


Tot slot wil ik dit lijstje afsluiten met een persoonlijke bedenking. Je hebt misschien gemerkt dat hier weinig tot geen echt dure cadeau's instaan. De redenering hieracht is eenvoudig.  Steek jezelf niet in de schulden door te veel uit te geven aan cadeau's voor geliefden of jezelf. Je wil januari toch niet starten met een gigantische kater op de afrekening van je kredietkaart. Wees creatief wanneer het budget beperkt is.

En geniet vooral van de feestdagen en de kleine dingen die je pad kruisen. Gezondheid!

Reacties