R&B Borders First Release

R&B Borders First Release
Picture: R&B Distillers
R&B Distillers had grote plannen in 2015. Ze wilden niet één maar twee nieuwe stokerijen bouwen. Eentje moest in de Borders komen en een andere op het eiland Raasay. De stokerij op Raasay is ondertussen al volop aan het distilleren en de eerste whisky staat gepland voor 2020. The Borders Distillery zou ingepland worden in het dorpje Peebles, maar het hele project is op de lange baan geschoven om te focussen op Raasay.


De single grain releases, waarvan we hier nu de eerste gaan proeven,  waren een voorsmaakje van de toekomstige stijl van hun Borders Distillery. Maar nu het project in de koelkast staat, besloten ze bij R&B om ook het merk even te laten voor wat het is. De single grains worden nu ondergebracht bij het merk The Tweeddale als Grain of Truth. 

Identiteitskaart R&B Borders First Release

  • R&B Distillery, Borders 
  • Single grain NAS Scotch whisky
  • Finish in oloroso sherry casks
  • Alcohol: 51.7% ABV

Proefnotities

Kleur: Donker goud, trage benen en een vettige textuur.

Neus: Gras, honing, zoete druiven en stroop. Behoorlijk alcoholisch en scherp in de neus. Zoete maïs, een zweem van verf en nagellakverwijderaar. Peperkoek en kippen-of satékruiden. Verse groene appel, meloen en rozijnen.
Met water: Tropisch fruit. Mango, ananas en gekookte maïs.

Smaak: Een licht mondgevoel. Zoet, zacht en fruitg. Meloen gemixt met alcohol. Fruitkauwgom, vijgen en mandarijn. Licht houterig.
Met water: Peperkoek, honing, vijgen en ananas. Taart met banketbakkersroom.

Finish: Een warme fruitige finish bestrooid met kruiden.

Een whisky zonder compromissen met een paar buitengewone aroma-associaties. Deze whisky kostte ongeveer €55. Zijn opvolger, The Tweeddale Grain of Truth kost rond de €45.

Sample: Ik won ooit twee 20cl flesjes met de First Releases van R&B Distillers met een wedstrijd van The Whisky Lady
Foto fles: R&B Distillers

Reacties