Nieuws: Drie nieuwe terroir-Laddies

Bruichladdich Barley Exploration series 2019

De progressieve stokers van Bruichladdich stelden eerder deze week hun nieuwe Barley Exploration Series voor. De drie expressies - Islay Barley, The Organic en Bere Barley - zijn ondertussen oude bekenden van Laddiefans. Elke whisky heeft zo zijn eigen terroiraccent. Islay Barley is gestookt met gerst verbouwd op Islay. Bere Barley wordt gemaakt met bere gerst, een graansoort die waarschijnlijk werd geïmporteerd door vikingen. The Organic legt nog meer de nadruk op het terroirconcept van Bruichladdich. Het graan wordt op een organische manier verbouwd.

Het basisidee van Bruichladdich werd kinderlijk eenvoudig verwoord door Jim McEwan intertijd. "Van elke fles wil ik kunnen vertellen van welk veld hij afkomstig is, wie het veld bewerkte, het gezin én de naam van de hond kennen. "


Bruichladdich The Organic 2010

De organisch verbouwde gerst is afkomstig van een enkele boerderij, Mid Coul Farms, in Inverness. Vandaar komt dan ook de benaming single estate. Landbouwer William Rose vermijdt elke vorm van pesticiden of kunstmatige bemesting. Duurzaamheid en de minimale input van petrochemische middelen worden hier hoog in het vaandel gedragen.

Bruichladdich The Organic 2010
Foto: Bruichladdich

Identiteitskaart

  • 2010 vintage single malt
  • 8 jaar oud (geoogst in 2009, gestookt in 2010)
  • single estate (Mid Coul Farms)
  • gerijpt in ex-bourbonvaten van Amerikaanse eik
  • Alchol: 50% ABV

Bruichladdich Bere Barley 2010

Bere graan zat al even in het vergeethoekje. Deze graansoort levert gemiddeld 50% opbrengst dan moderne graansoorten. Geen wonder dat landbouwers bere links lieten liggen. Maar bere heeft wel een groot voordeel: het kan groeien op minder goede bodem en biedt dus op termijn mogelijks perspectieven om te kruisen met modernere graansoorten.

Bruichladdich Bere Barley 2010
Foto: Bruichladdich

Identiteitskaart

  • 2010 vintage single malt
  • 8 jaar oud (geoogst in 2009, gestookt in 2010)
  • verbouwd op Weyland & Watersfield, Richmond Valley, Quoyberstane en Northfiel Farms uit Orkney
  • gerijpt in ex-bourbonvaten van Amerikaanse eik
  • Alchol: 50% ABV

Bruichladdich Islay Barley 2011

Niet minder dan 18 landbouwers verbouwen graan in opdracht van Bruichladdich op het thuiseiland. Wat ooit begon als een terroirexperiment is geëvolueerd tot een duurzaam model om de eilandgemeenschap te ondersteunen (nvdr. Bruichladdich is een van de grootste, zoniet de grootste werkgever van het eiland met 3000 bewoners.)

Bruichladdich Islay Barley 2011
Foto: Bruichladdich

Identiteitskaart

  • 2011 vintage single malt
  • 7 jaar oud (geoogst in 2010, gestookt in 2011)
  • verbouwd op Coul, Rockside, Island, Mulindry, Starchmill en Cruach Farms op Islay
  • gerijpt in 75% ex-bourbonvaten van Amerikaanse eik en 25% wijnvaten uit Europese eik
  • Alchol: 50% ABV

Reacties