10 jaar Whivie verjaardagsbotteling

10 jaar Whivie verjaardagsbotteling
"Hey Gert, bij mijn weten heb ik nog nooit van je smaakpapillen gebruikt gemaakt voor één van mijn bottelingen." Dit berichtje zat vorige week in de inbox van A Tasty Dram. Afzender: een zekere Mark Dermul.


Wie een beetje met whisky bezig is in de Lage Landen (en daarbuiten) kent Jedi Mark en zijn blog whivie.be wel. Is het niet als berucht whiskyfestivalafschuimer, gewapend met een rugzak sampleflesjes, dan is het als Auchenthoshanverzamelaar of als onafhankelijk bottelaar MMM.

Omdat whivie.be binnenkort 10 kaarsjes uitblaast als dagelijkse go-to voor tasting notes, besloot Mark om een verjaardagsbotteling te selecteren. Zijn oog en neus viel op een 25 jaar oude blended 'at birth' malt. New make van 2 verschillende stokerijen werd gemengd in één ex-sherryvat.

50% van de new make werd geleverd door een Speyside stokerij daterend van 1824 én een grote naam. Dan komt een mens al snel uit bij The Macallan of Mortlach. Beide zijn gekend voor hun sherrymonsters en zijn dus een valabele kandidaat. Maar Macallan doet moeilijker op het gebruik van de naam bij onafhankelijke bottelingen dus die krijgt een streepje voor.

De andere 50% zou van een andere Speyside distillery komen die de stookketels voor het eerst in 1878 aanstak. En dan komen we uit bij The Glenrothes, nog zo'n grote naam uit Schotlands dichtst bevolkte - qua stokerijen dan toch - whiskyregio.

Dus, dan zitten we 2 mogelijkheden: Macallan-Glenrothes of Mortlach-Glenrothes. Eén iemand kent de receptuur, de rest mag een gokje doen.

Identiteitskaart Whivie 10th anniversary

  • 25 jaar oude blended Speyside malt (blended at birth)
  • 50% Speyside distillery uit 1824
  • 50% Speyside distillery uit 1878
  • Alcohol: 47.1% ABV

Proefnotities

Uiterlijk: Gepoetst koper. Walsen laat trage beentjes achter op het glas.

Neus: Sherry is captain Obvious. Rozijnen en balsamico. Kaneel gemengd met bruine suiker. Deense 'kanelbulle' oftewel kaneelrolletjes. Dadels en pruimenconfijt. Speculaaskruiden en ongezoete peperkoek.
Met water: Hollandse keukenstroop en dadels. Een blik ouderwetse meubelboenwas en donker kersenhout. Een zéér lichte toets van sulfer en appeltjes.

Smaak: Een zoete bite die nogal snel het hazenpad kiest. De evolutie is houterig en kruidig. Denk aan peper, kaneel, bruine suiker en balsamico. Doe er nog een plakje peperkoek, dadelbrood, vijgen en gekonfijte gember bij, overgoten met triple sec en je hebt aardig wat in je bek.
Met water: Droog en kruidig. Kersenhout en Campari. Of misschien toch maar een negroni met een sliert bittere sinaasappel? Opnieuw Cointreau of triple sec. Geroosterde koffiemout, espresso en oud leder.

Afdronk: kurkdroog en kruidig. Een kranig oudje met een lange finish van koffie en leder.

10 jaar Whivie verjaardagsbotteling

BANG! Wat een binnenkomer zeg! Door omstandigheden - één kind vreet vrije tijd op, bij twee hoef ik al helemaal geen tekening te maken... -  werd er al even geen proefnotitie gepost op de blog. Als je dan kan doorstarten met een mooie kraker als deze, kriebelt het beestje weer als vanouds.

100 flessen worden er volgende week op de markt gegooid. Met het succes van de MMM Malts in het achterhoofd wou deze wel eens heel snel weg kunnen zijn. Aftellen naar 28 oktober en hopen dat je snel genoeg bent voor dit sherrymonster.

Op nog minstens 10 jaar Mark! (Als je lever het volhoudt ;-) )

whivie.be
blog.whivie.be

Reacties