Wemyss Malts Nectar Grove Batch Strength

Wemyss Malts Nectar Grove Batch Strength

Welkom in 2020, een nieuw jaar om heerlijke whisky's te ontdekken en nieuwe whiskyvrienden te maken. Laten we het jaar starten met proefnotities van de feestwhisky van Wemyss Malts: Nectar Grove Batch Strength.

Madeiravaten zijn nog zo'n beetje de vreemde eend in de bijt wanneer het komt op het rijpen of finishen van whisky. Slechts een handvol distilleerderijen hebben limited editions met Madeiravaten in een hoofdrol op de markt gegooid. Wemyss Malts Nectar Grove uit 2018 krijgt er nu een gespierd broertje bij.

Nectar Grove is een blend van 2 Highland single malts. De blended malt kreeg een finish onbekende Madeiravaten.

Ik ga niet dieper in op de productiemethodes en de verschillende Madeirastijlen. In mijn blogpost over de originele Nectar Grove kan je daarover alles lezen. Er is veel meer te ontdekken aan deze Portugese wijn vanop het Bloemeneiland dan wat je in de supermarkt kan vinden.

Op naar de Nectar Grove!

Identiteitskaart

Wemyss Malts Nectar Grove Batch Strength

  • OfficiĆ«le botteling van Wemyss Malts
  • NAS Highland blended malt
  • Finish in Madeiravaten
  • Oplage: 8100 flessen
  • Alcohol: 54% ABV

Proefnotities

Kleur: Gepoetst goud met dunne snelle benen.

Neus: Een moutige start maar dan is het al zomerfruit wat de klok slaat. Perzik, abrikoos, honing en kersen. Acacianectar, meloen en marsepein met gedroogd fruit en noten. Een feestwhisky, zoveel is duidelijk.
Met water: Een tikkeltje stoffiger. Meer hout en honing. 

Smaak: De alcoholprikkel is vrij prominent. Een flinke snuif peper en metaal. Kruidnagel, onrijpe peren en warme muesli. Kastanjes en beukennoten. Marsepein. Bittere sinaasappelschil.
Met water: Noten en hout. Honing, meloen en ongezoete abrikozenlikeur. De bitterheid van druivenpitten.

Finish: Een warm mondgevoel. Stroperig. Notencake.

Wemyss Malts Nectar Grove Batch Strength
Nectar Grove mocht zeker onder de kerstboom liggen
Wemyss Malts leverde een feestige malt af met deze Batch Strength versie van Nectar Grove. De originele Nectar Grove stond voor mij heel dicht bij Velvet Fig. Dit straffere broertje heeft dezelde kwaliteiten maar met net iets meer panache. Toen ik mijn proefnotities van de gewone versie erbij name, merkte ik dat veel geur- en smaakassociaties hetzelfde gebleven zijn. Mijn complimenten aan het blending team om een nagenoeg identieke kopie van de originele Nectar Grove te maken. 

Zo, en nu dan maar een Batch Strength Velvet Fig?

Sample en foto's: Wemyss Malts

Reacties