Douglas Laing Timorous Beastie 25

Wee, sleekit, cowrin, tim'rous beastie,
O, what a pannic's in thy breastie!
Thou need na start awa sae hasty,
Wi' bickering brattle!
I wad be laith to rin an' chase thee,
Wi' murd'ring pattle!
- Robert Burns -

Robert Burns
Foto Wikipedia (public domain)
In de herfst van vorig jar lanceerde Douglas Laing een 25-jaar oude versie van zijn Highland blend Timorous Beastie. 1600 flessen kwamen ter wereld uit een huwelijk van Highland whisky's gerijpt in ex-bourbonvaten. De whisky werd gebotteld op 46.8% ABV.

"Er wordt de drank een boterige honingzoete stijl met toetsen an marmelade, gember en natte eik toegedicht. Het is een perfecte illustratie hoe rijke Highland malts zachter worden tijdens de tijping en een wondermooie complexiteit ontwikkelen. Deze expressie heeft de kenmerkende Timorous Beastie vanille- en honingtoetsen - het resulstaat van een rijping in ex-bourbonvaten - en een bite van sinaasappel en zoetige kruidgheid. Een drank voor herfstavonden.

Tijd om een klein muisje te vangen!


Update: Dit moest eigenlijk gepubliceerd worden op Burns Day, 25 januari. Helaas besliste een griepvirusje er anders over. Ik besloot dus maar om het sample soldaat te maken op mijn verjaardag. Geen slechte "birthday dram" nietwaar?

Identiteitskaart Timorous Beastie 25

Douglas Laing Timorous Beastie 25

  • Officiële botteling van Douglas Laing & Co. 
  • 25 jaar oude blended malt van Highland whisky's
  • Alcohol: 46.8% ABV
  • Prijs: £160

Proefnotities

Kleur:  Licht goud met een olietextuur en trage benen.

Neus: Vanille, mout en banketbankersroom geven een goede eerste indruk. Wat later komen leder, kersen, clementines en anijs op de proppen. Voeg een wolkje talk,  wat appelazijn en elixir d'Anvers toe. Of zou het toch Mandarin Napoléon zijn? Zure appeltjes en snoepjes.
Met water: Deze whisky kan redeljik wat water aan. De aroma's houden goed stand.

Smaak: Een bitterzoete start. De aanzet is romig en zoet met een flinke schep specerijen. Bittere sinaasappelschil, vanillezaadjes en romige boter. Kardemon- en korianderzaad, balsahout, leder en een oud sigarendoosje.
Met water: Zoete appelschil met een pitte bite. Kardemon en sinaasappel. Het mondgevoel is boterig en romig. Geurig sandelhout en kruidnagel sluimeren op de achtergrond. 

Finish: Dit oudje verlaat het huis maar heel langzaam en laat wat menthol, sinaasappel en sandelhout achter.


Douglas Laing Timorous Beastie 25
Een goede gelegenheid om het Peugeot n°1 glas voor jonge rode wijnen en spirit even te testen.  

Dit oudje is verre van verlegen. 25 jaar in het hout lieten zijn sporen na op het beest(je). De rijpere blended malts van Douglas Laing - Jawel Big Peat 25, ik kijk naar jou - leggen de lat vrij hoog voor value for money whisky's.

Timorous Beastie is perfect drinkbaar op zijn basissterkte maar kan zeker wat water verdragen zonder aan aroma's en smaak in te boeten. Dit is een moderne, mooi uitgebalanceerde klaslsieker voor speciale gelegenheden. 

Productafbeelding & sample: Douglas Laing

Reacties