Distillerie de Biercée Belgian Rye 2YO

aDistillerie de Biercée  Belgian Rye Spirit 2YO
In 2015 - een eeuwigheid geleden in coronatijden - plaatste ik een pre-order van een aantal flessen Belgian Rye whiskey bij Distillerie de Biercée in Thuin en kreeg de kans om de new make te proeven.  Of dat was de belofte. Het zou niet de eerste Belgische ryewhisky geweest zijn.Daarin werden ze geklopt door Filliers met hun Sunken Still rye whiskey. Twee jaar na datum lanceerde Biercée hun biologische rye spirit. Jawel, je leest het goed: spirit en geen whisk(e)y. Ook al tekenden we in voor whisky van 3 jaar oud, kregen we spirit.

Maar goed, de new make was veelbelovend dus ik benader hem met een open geest. 

Identiteitskaart Distillerie de Biercée Belgian Rye

  • Officiële botteling van Distillerie de Biercée
  • 2 jaar oude rye spirit
  • Rijping in ex-bourbon, ex-sherry en virgin eiken vaten
  • Oplage: 6025 flessen
  • Alcohol: 44% ABV

Proefnotities

Kleur: Bleek goud. Dunne snelle benen doen een lichte textuur vermoeden.

Neus: Heel veel zoete aroma's stijgen op uit het glas. Gepofte rijst en chocolade. Ovomaltine, appelkoekjes en groene banaan.  Versgebakken fudge met gecondenseerde melk. Boterbabbelaars met een hart van chocolade. 

Smaak: Zoet en peperig. Viooltjes en karamel. Zwarte peperkorrels geven een bittere touch. Jonge spirit, sappig hout en perenschil. Piment, anijs en groene beukennootjes. 

Finish: Droog en peperig. Een notige fino die de tong bedekt. 

Oef, de spirit maakt het toch waar. Het is een uitgebalanceerde rye die perfect zo kan gedronken worden of een onderdeel  wordt van een klassieke cocktail met rye in een hoofdrol. En toch blijf je achter met een dubbel gevoel. Wat als de spirit een extra jaartje had gekregen en toch nog het label whisky kreeg. Misschien dat een aantal van de single casks of een nieuwe release het volledige verhaal zal vertellen.

Reacties