Octomore 11.2

Bruichladdich Octomore 11.2
Foto: Bruichladdich

De .2 Octomore staat elke keer hoog op mijn verlanglijstje. De wijnfinishes van Bruichladdich zijn steevast toppers in het genre. De kennis van Jim McEwan en Mark Reynier was onontbeerlijk voor het moderne Bruichladdich. Adam Hannet slorpte alle kennis op van zijn leermeester en zet het werk verder.

Octomore 11.2 werd gestookt in de winter van 2014 en is samengesteld uit 2 verschillende partijen: Partij 1 - goed voor 25% - rijpte volledig in Europese eiken wijnvaten uit de Pauillacregio. Partij 2 rijpte in ex-bourbonvaten en kreeg een finish in Saint Julienwijnvaten. Octomore 11.2 is een web exclusive in tegenstelling tot zijn voorgangers die je vooral in travel retail op luchthavens kon vinden.

Identiteitskaart Octomore 11.2

  • OfficiĆ«le botteling van Bruichladdich Distillery (Islay)
  • 5 jaar oude single malt Scotch whisky
  • Partij 1: rijping in ex-Europese eiken vaten uit Pauillacregio, rijping in in ex-bourbonvaten, finish in St Julienvaten
  • Alcohol: 58.6% ABV
Kleur: Warme gloed. Een licht koperen tint. 

Neus: Rook en fruit voeren de bovenhand. Licht zuren stijgen op uit het glas. Minder prikkelend dan de 11.1. De wijn- en houtinvloeden zijn overduidelijk. Rood fruit en blauwe bessen. Citroen en kruidnagel. Kaneel, dadel en lychee. Een mix van Cointreau en Elixir d'Anvers. 
Met water: Viooltjes en lavendelsnoep. Gelakte en gerookte eend. 

Smaak: De rook is minder prominent. Een klein fruitmandje. Denk aan framboos en blauwe bes. Kruidnagel zorgt voor een extra warm mondgevoel. 
Met water: Groene thee met rood fruit en eucalyptus. 

Finish: Een lange warme finish met dadels, rood fruit en eucalyptus. 

Wijn en Octomore werken altijd goed samen. Zware rode wijnen en whisky hebben best wel wat dingen gemeen en dat maakt volgens mij dat die Octomores altijd zo'n toppertjes zijn (tenminste als je van wijnfinishes houdt). Er valt altijd wat te beleven in het glas en de whisky krijgt een matuurder karakter. Deze moet op het schap komen. Punt.

Sample en foto: Bruichladdich

Reacties