Octomore 11.3 Islay Barley

 Bruichladdich Octomore 11.3 Islay Barley

We starten met hoofstuk 3 in de Octomore 11 reeks van Bruichladdich. De derde release is naar goede gewoonte een Islay Barley. Het graan werd verbouwd door James Brown van Octomore farm. Dit is een Octomore vintage van één veld, één oogst, één stookronde. Tijd om in de Schotse tegenhanger van de Del Maguey mezcals te duiken!                                                                               

Identiteitskaart Octomore 11.3

  • Officiële release van Bruichladdich Distillery (Islay)
  • 5 jaar oude single malt Scotch whisky
  • Rijping in ex-bourbonvaten
  • PPM: 194
  • Alcohol: 61.7% ABV
  • Oplage: 24.000 flessen
Kleur: Een Chardonnay met een lichtgele kleur. De textuur daarentegen lijkt vrij dik. 

Neus: De jonge leeftijd spreekt zich uit. Rook en turf. Barbecue. Gerookte vis en rogge. Schwarzbrot, het beruchte Duitse zwarte brood met rogge en een vleugje azijn. Granen, azijn, balsahout en pijptabak. 
Met water: Sinaasappel, bruine suiker en suikerspin. Crème brûlée met veel vanille. 

Smaak:  Gerookte paprika en roggebrood. Een romig mondgevoel en toch best wel wat alcoholprikkel. Licht bittere en groene kruidige aroma's zoals munt. Een zweem van sinaasappel.
Met water: jonge bittere eik, vanille en zachte rook. 

Finish: Licht medicinaal, bitter met een toets van citrus. 

De Islay Barley-whiskies van Bruichladdich zijn telkens weer een belevenis. De whisky is telkens weer een klein verhaal op zich. Ze onderscheiden zich met verve van hun gewone tegenhanger. Bij deze Octomore is dat zeker het geval. De grootste variabele is het graan. De rest van het productie- en rijpingsproces is grotendeels identiek aan de 11.1 en toch krijg je een eindproduct met een eigen identiteit en een ander alcoholpercentage. Een evenbeeld naar zijn bezieler: een krachtpatser met een sterk karakter en een zachte kant. 

Sample en foto: Bruichladdich

Reacties