Nieuwe regels voor Japanse whisky

Yoichi Distillery
Foto: Wikipedia (CC BY 2.5)


Begin deze week kwam er eindelijk het verlossende nieuws uit Japan: Er komen duidelijke regels voor de whiskyindustrie. Vanaf 1 april 2021 zal de Japan Spirit & Liquor Makers Association (JSLMA) strengere standaarden hanteren voor het labelen en omschrijven van Japanse whisky. 

De gouden godendrank had ook in het land van de rijzende zon reeds een rijke traditie. En toch waren er amper regels voor het maken van whisky in Japan. De boom van de afgelopen jaren legde de pijnpunten bloot. 

Het was al jaren een publiek geheim dat Schotse en Canadese new make en whisky werden verscheept naar Japan om gebotteld te worden als Japanse whisky. Mét het premium prijskaartje dat ondertussen onlosmakelijk verbonden is met het Japanse levenswater. En dan spreken we nog niet over de wildgroei aan stokerijen die out of the blue 18 jaar oude whisky op de markt konden gooien. Was die kwalitatief? Hoogst twijfelachtig. Vonden ze gretig hun weg naar opportunistische investeerders of bottle flippers? Natuurlijk! 

De regels

Graanhalmen


Gemoute gerst moet altijd een onderdeel vormen van de receptuur, maar ook andere granen mogen toegevoegd worden. Water gebruikt voor de productie moet uit Japanse bodem onttrokken worden. 

Fermentatie en distillatie moeten altijd in een distilleerderij in Japan gebeuren. De babywhisky moet in Japan rijpen in vaten van maximaal 700 liter en dat tenminste voor drie jaar. Tenslotte moet de whisky gebotteld worden in Japan en minstens 40% alcohol bevatten. Kleurstof (e150) is net als in Schotland toegelaten. 

Japanse regelgeving whisky

De nieuwe regelgeving zal niet enkel een impact hebben op de stokers die lid zijn van JSLMA . Grote spelers zoals Nikka zullen bepaalde producten anders moeten gaan omschrijven naar de geest van de regels. Ook grote internationale webshops zullen hun rubriek Japanse whisky stevig onder de loep moeten nemen om hun klanten correcte informatie aan te bieden. 

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Reacties

  1. Lucky Nugget - Slot Machines - Casino In Japan
    Lucky ラッキーニッキー Nugget is the latest starvegad addition to our ever growing library of slot machines! Featuring a variety of game, 1xbet unique designs, and an authentic Vegas

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten