Bruichladdich The Ternary Project

Bruichladdich The Ternary Project


Tijdens het schrijven van mijn proefnotities, was er nog niet veel geweten over deze whisky. De antwoorden schuilen in het cijfer drie. Drie vintages uit drie decennia, drie malts en drie vattypes. Meet The Ternary Project van Bruichladdich. 

En toch zit er heel wat info verscholen. Drie decennia betekent alvast dat er whisky van het pre-Mark Reynier tijdperk zit. De stokerij zat immers in de mottenballen sinds 1994 tot een groep investeerders rond Mark Reynier - nu eigenaar van Waterford Distillery - Bruichladdich uit de vergetelheid haalde. 

"Drie malts" spreekt voor zich. The Ternary Project is een vatting van unpeated Bruichladdich, zwaar geturfde Port Charlotte en superzwaar geturfde Octomore. "Drie vattypes" kan veel betekenen maar met wat kennis van het gamma, kan je dat al gauw terugbrengen tot bourbonvaten, sherryvaten en (rode) wijnvaten. 

"I love the opportunity to throw out any framework and delve into the warehouses. Here, I've crossed the boundaries of spirit type, combining Bruichladdich, Port Charlotte and Octomore single malts. Each intricate component is a complex recipe in its own right." 
- Adam Hannett -

Tijd om in het glas te duiken! Zullen we?Identiteitskaart Bruichladdich The Ternary Project


  • OfficiĆ«le botteling van Bruichladdich Distillery
  • Multivintage single malt
  • Vatting van Bruichladdich, Port Charlotte and Octomore
  • Alcohol: 52.1% ABV
Bruichladdich The Ternary Project

Proefnotities

Kleur Koper. De textuur is vrij licht op het eerste zicht. Snelle bennen. 

Smaak: Heel gelaagd. Notige aroma's mengelen zich met vijgen, dadels, chocolade en komijn. Een mezcalachtige rook, kokosnoot en balsamico. Broodpudding met rum. Vanille en musk, oude meubelen en sandelhout. Die o zo Britse Christmaspudding met anijszaad. 
Met water: Meer sherry-aroma's. Denk aan een blend van oloroso en Pedro Ximenez-sherry. Rozijnen, dadels, boterbabbelaars en rum. 

Smaak: Droog en medicinaal. Peper, een vleugje rook en notenolie. Gedroogde chilipepers en fruit. Marmelade, zwarte thee, leder en sulfer. 
Met water: Zoete rook en nog meer houterige smaken en Pedro Ximenez. 

Finish: Een lange warme finish vol fruit en leder. 

Drie is het geluksgetal. Een waardige opvolger van de Bruichladdich 3D - een vatting van Bruichladdich, Octomore en Port Charlotte gebotteld in de nillies. Ternary is een schoolvoorbeeld van oudere Bruichladdich maar dan gemengd met Port Charlotte en Octomore voor wat extra punch en cachet. 

Je kan intekenen voor de loterij vanaf 5 april op de website van Bruichladdich, tenminste als je bent ingeschreven op de nieuwsbrief. 

Reacties