Nieuws: Port Charlotte PAC:01

Port Charlotte PAC:01

Wie Bruichladdich zegt, denkt automatisch aan terroir. een typisch Franse term die in de whiskywereld voor discussie zorgt. Aan de ene kant staat Nicholas Morgan - die het distillatieproces destructief noemt voor alle karakteristieken van terroir - en aan de andere kant staan Bruichladdich en Waterford op de barricades om het op te nemen voor alle factoren die de whisky (en vooral het graan) kunnen beïnvloeden. 

Daar waar producten als parmaham, balsamico en champagne aan strenge eisen van hun 'appelation d'origin contrôlée' te voldoen, zijn de eisen voor whisky iets minder streng. Distillatie, rijping en botteling staan zeer goed beschreven, maar de het graan voor 'Scotch' kan bij wijze van spreke uit Oekraïne komen... Ondenkbaar voor een Franse wijn, dagelijkse kost in Schotland.  Maar niet bij Bruichladdich. 

De distilleerderij aan Loch Indaal maakt er al jaren een punt van om  niet alleen het stoken, de rijping en de botteling op het eiland te doen. Voor hun Islay barley whisky's wordt ook het graan op Islay verbouwd. Ze zijn één van de grootste werkgevers op het eiland en zijn een onmisbaar onderdeel van de gemeenschap door hun nauwe band met de landbouwers. 

De Cask Explorationreeks van Bruichladdich haalt regelmatig de banden met Franse wijnproducenten aan. Port Charlotte PAC:01 kreeg zijn 'basisrijping' in Amerikaanse whiskeyvaten en een verdere rijping in rode wijnvaten uit Pauillac. Pauillac is een gemeente in de Bordeauxstreek en de thuisbasis van absolute topwijnen Latour, Mouton Rotschild en Lafite Rothschild. Voorwaar geen slecht vooruitzicht voor een Port Charlottewhisky! 

Bruichladdich


After just one year in the french oak, the results were dramatic; a beautiful ruby colour, and an abundance of fruit & spice. - Adam Hannett

Identiteitskaart Port Charlotte PAC:01

  • Officiële botteling van Bruichladdich Distillery, Islay
  • 8 jaar oude single malt Scotch whisky
  • Deel 1: 6 jaar rijping in 1st fill Amerikaanse whiskyvaten, 2 jaar rijping in 1st fill Pauillacwijnvaten
    Deel 2: 7 jaar rijping in 1st fill Amerikaanse whiskyvaten, 1 jaar rijping in 2nd fill Paillacwijnvaten
  • Alcohol: 56.1% ABV
Port Charlotte PAC:01

Reacties