Bladnoch 1991 Malts of Scotland

Eenzame picknick op een grasveld
Bladnoch Distillery is een single malt distilleerderij in het zuidwesten van Schotland. Het was een van de zes overblijvende Lowlands distilleerders en ligt in Bladnoch, nabij Wigtown, Dumfries en Galloway.

Het verhaal van de distilleerderij is er eentje van tijdelijke sluitingen en heropeningen. De stilgelegde distilleerderij werd herontdekt door de Ier Raymond Armstrong in 1994. Na een aantal jaar waarin de nodige fondsen werden geworven en de oude infrastructuur en materiaal werd vervangen, kon men opnieuw beginnen met whisky produceren in 2000.

Het lot van de Lowlandsdistilleerderij is onbekend op dit ogenblik. Bladnoch vroeg in 2014 bescherming tegen schuldeisers aan en de productie werd opgeschort. Blijkbaar werd er al een gerechtsdeurwaarder aangesteld om de verkoop van Bladnochs activa af te handelen. Er waren reeds geruchten van een nakende overname maar tot op de dag van vandaag is er niets officieel en tasten we in het duister over een eventuele heropening of doorstart.


Identiteitskaart

  • Bladnoch Distillery, Wigtown (Lowlands)
  • Gebotteld door Malts Of Scotland
  • Single malt 21 jaar oud
  • 50.9% alcohol
  • Gedistilleerd in april 1991 - gebotteld in mei 2012
  • Ex-bourbon barrel #12026 | 163 flessen

Proefnotities

Kleur: Een strogele whisky met een gouden randje. De whisky laat dunne benen achter op het glencairnglas na het walsen.

Neus: Dit is een typische Lowlander op de neus. Gras met een hoop vanillearoma’s. Gele pruimen en ananas. Fanta lemon en druivensuiker. De whisky heeft ook iets van bloemenparfum, amaretto en pomelo citrusfruit. Met water worden de vanillearoma’s een beetje meer uitgesproken met spoortjes van groene appel en pomelo.

Smaak: Het smaakpalet is fris met een licht zure toets. Pompelmoes en appelschil. Eiktannines en een miniem spoortje vanille.
Een aantal druppeltjes water tillen de vanille- en grastoetsen een niveautje hoger. Een snuifje witte peper en melkbrood.

Finish: Een lange en droge finish. De eiksmaken winnen het pleit zonder uitermate bitter te worden.



Dit was een zeer degelijke Lowlands whisky. Het bourbonvat is de ideale keuze om het subtiele regionale smaakprofiel uit te laten komen. Een zeer smakelijke dram voor de lente en zomer.

Rond Bladnoch heerst nog geen hype zoals dat momenteel wel het geval is voor de gesloten Littlemill distilleerderij. Gezien de huidige situatie van Bladnoch zou het best wel eens kunnen dat ze dezelfde weg opgaan (als onafhankelijke bottelaars enkel uitzonderlijke kwaliteit bottelen en de middelmatige vaten achterhouden voor de blending industrie.).

Malts of Scotland verkocht deze fles in 2012 voor €99. Kom je hem nog tegen en ben je net op zoek naar een betaalbare en al iets oudere Lowland whisky, dan mag je deze zeker in overweging nemen.

Reacties