Duvel Distilled 2012 sample

Duvel Distilled
Dekselse-Duvel-doet-al-deugniet

Wat krijg je als een cultbier wordt getransformeerd naar een distillaat? Mannelijke massahysterie? Check ! Wat krijg je als diezelfde brouwer beslist om slechts een uiterst beperkt aantal flessen op de markt te brengen ? Mannelijke massahysterie? Dubbel Check !

De eerste flessen Duvel Distilled zorgden voor een stormloop op de brouwerij. Veel meer gegadigden dan flessen en een onbegrijpelijke beslissing om 2 flessen per klant te verkopen zorgde voor een hoop verkeersproblemen aan de brouwerij, een meute ontevreden wachtenden en extra inkomsten voor een paar gewiekste eBayers (en eBay zelf).

De tweede lichting flessen wordt binnenkort verdeeld onder 5000 gelukkigen. Zij hebben het voorrecht om een fles 6-jarige whisky (hoewel Duvel op hun website dit woord niet in de mond neemt) te mogen kopen voor €39. Bij wijze van ‘voorproefje’ werden samples van een 4-jarige Duvel-on-steroids vrijgegeven.

Identiteitskaart

  • Brouwerij Duvel Moortgat
  • België
  • Single malt 4 jaar oud
  • 40 % alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: Zijn jeugdigheid weerspiegelt zich in het glas. Een heldere strogele whisky die net iets bleker is dan het bier.

Neus: De neus is vrij gesloten. Hij is zacht fruitig en zoet. Hij geeft een tikje vanille en wat ananas vrij. Water verfrist de whisky en laat citruszeste en bloemennectar bovendrijven. Dit duiveltje heeft geen overeenkomsten met zijn schuimige broertje. Althans niet voor een amateurneus zoals de mijne.

Smaak: De zoete tonen blijven aanwezig. De bloementoetsen keren terug. Nectar en zacht fruit beheersen de mond. Een combinatie van meloen, rijpe banaan en abrikozen.

Finish: Voor een piepjonge whisky is de finish vrij lang met een vage eiksmaak en vleugjes tropisch fruit.


Er is al heel wat om te doen geweest om de Duvel Distilled. Dit sample heeft heel wat kwaliteiten. Hij is best lekker zelfs. Jong, zacht en fruitig. Hij mist alleen dat extra beetje punch die zijn bierbroer wel heeft. Los daarvan zou dit een ideaal zomers apertief zijn.

Zou ik € 39 neertellen voor een fles ? Zeer waarschijnlijk. Maar € 150 à € 200 zoals er nu al aanbiedingen op 2dehands.be en eBay staan? Nope, dan laat ik graag de hype aan me voorbij gaan en koop ik liever 2 of 3 andere aanwinsten voor de barkast.

Voor elk paar schoenen dat mijn vriendin niet kan kopen, vindt ze er een week later minstens twee andere. Ik dus ook…whisky’s weliswaar.

Reacties