Foodie Friday: Stoofvlees met Gouden Carolus bier en single malt

Dinsdag werd ons kleine Belgenland in rouw gedompeld. De aanslagen in het hart van Brussel laten een diepe indruk achter op iedereen. Het normale leven stond even stil en de blog kon me even gestolen worden.

 Ouders die je een paar dagen eerder aan diezelfde inkomhal uitzwaaide, zelf het beste van jezelf geven voor de mensen in het blauwe uniform, dagelijks het centrum van Brussel doorkruisen en de metro nemen, een ex-collega die aan het ergste ontsnapte... Zaken die je doen beseffen dat we maar beter genieten van de kleine dingen in het leven.

Gelukkig zijn we een land van eenvoud, van mensen die hun mouwen opstropen en terugvechten met wapens die ons eigen zijn: humor en vastberadenheid (en soms een pak friet).

Als eerbetoon aan ons landje een bijna religieuze klassieker die in elk Belgisch gezin regelmatig op tafel komt. Voor de verandering proberen we het eens met bier én whisky: Stoofvlees met friet en mayonaise.

Voorbereiding - bereidingstijd - totaal .

Voor 4 personen


Ingrediënten

  • 1 kg stoofvlees (rundvlees uit de nek)
  • 50 g boter
  • 600 g ui
  • bouquet garni van laurier, peterseliestengel en tijm
  • 1 flesje Gouden Carolus Tripel
  • 3 cl Stokerij De Molenberg single malt
  • 0.5 l bruine fond
  • 40 gr bruine suiker
  • 1 el bloem
  • 1 boterham
  • 1 el mosterd

Extra keukenmateriaal

  • keukentouw

Bereiding

Zet een stoofpot op het vuur en laat rustig warm worden. Hoe ouder de stoofpot en hoe meer verhalen eraan vastkleven, hoe beter. Laat de boter kleuren. Bak het stoofvlees aan in de boter en kruid met peper en zout. 

Pel de uien, halveer ze en snijd in dunne ringen. Leg ze rond het vlees. Bind het kruidentuiltje (of bouquet garni in keukentaal) op met keukentouw en doe het in de pot. Bestrooi het vlees met de bloem en voeg een boterham bestreken met mosterd toe aan de pot.

Bevochtig met Gouden Carolus Tripel, whisky en bruine fond en breng aan de kook. Laat het vlees minstens anderhalf uur sudderen op een zacht vuur. Voeg halverwege de bruine suiker toe. Roer eens goed om.

Serveer met verse frieten en mayonnaise (ook makkelijk zelf te maken).


Smakelijk en santé! En vooral: Nie neute, nie pleuje!


Gouden Carolus single malt en Tripel pack
Proefpakket met Gouden Carolus Tripel en single malt whisky.
Gold Fusion
Gold Fusion, ter ere van 1 jaar Gouden Carolus single malt (nu Stokerij De Molenberg)
Gouden Carolus Tripel
Gouden Carolus Tripel
Het recept is geïnspireerd op het klassieke Carbonades à la flamande zoals het in hotelschool Ter Duinen wordt aangeleerd.

Elke vrijdag is Foodie Friday bij A Tasty Dram. In deze wekelijkse rubriek krijg je een heerlijk recept waarin whisky een hoofd- of bijrol krijgt. Soms een eenvoudige cocktail of voorgerecht, soms een iets moeilijker hoofdgerecht of dessert. Maar altijd tongstrelend lekker.

Reacties