Glen Moray SMWS 35.108 A Feast of Flavours

Fruit en noten plukken aan de oevers van de rivier Lossie
Glen Moray is een Speyside distilleerderij aan de oevers van de rivier Lossie. De voormalige brouwerij was onderdeel van het portfolio van Glenmorangie (dat bestond uit Glenmorangie, Ardbeg, The Scotch Malt Whisky Society en Glen Moray) dat verkocht werd aan het luxegoederen concern Louis Vuitton - Moët Hennesy in 2004. Het merk paste echter niet in het plaatje dat LVMH voor ogen had en werd dus vrij snel opnieuw van de hand gedaan.

La Martiniquaise kocht de distilleerderij op en voerde de capaciteit op van 2 miljoen liter geproduceerde alcohol naar 3.3 miljoen. Glen Moray levert nu whisky voor de Label 5 blend en heeft een aantal “waar-voor-je-geld” whisky’s in zijn kernassortiment: een 10 jaar oude op Chardonnay gerijpte whisky, een 12 jaar oude en een op een portovat gefinishte whisky.


Identiteitskaart

  • Glen Moray Distillery, Elgin (Speyside)
  • Gebotteld door The Scotch Malt Whisky Society
  • Single malt 12 jaar oud
  • 60.5% alcohol
  • Gedistilleerd in mei 2001
  • First-fill ex-sherry butt | 609 flessen


Proefnotities van het Society Panel

A fat powerful nose full of chestnut puree spread thickly on granary toast served with Horlicks. Slabs of treacle tart and a scoop of Camp coffee ice cream with nutty toffee sauce and washed down with hot chocolate. The panel reclined into a polished leather sofa and were served meats roasted with caraway and fennel. Lashings of red currant jelly, apple sauce and onion marmalade. Brandy snaps singed at the edges and golden syrup flapjack with a shot of espresso to finish. The panel suspected some alchemy at the distillery which experiments with wood. Tread carefully with the water.

Proefnotities

Kleur: Goud-oranje van kleur. Luchtbelletjes blijven lang zichtbaar en er blijven fijne pareltjes kleven aan de zijkant van het glas.

Neus: Fris en spirity (wat wil je met een alcoholgehalte van 60%…). Ik krijg voornamelijk toetsen van porto, nat hout en beboterde toast binnen. Zacht melk- of briochebrood, een mix van noten, rozijnen en winterkruiden (gedroogde sinaasappel en kaneel). Pruimenconfituur en een lederen scheerriem. Er is tevens heel wat rood fruit in de vorm van aalbessengelei aanwezig.
Een scheutje water gooit nog wat bruine suiker en geroosterde en gekarameliseerde havermout in de mix. Zoete kastanjepuree, notencake en sinaasappelmarmelade.

Smaak: De whisky voelt olie-achtig aan in de mond en het hoge alcoholgehalte wordt niet onder stoelen of banken gestoken. Opnieuw zijn de winterkruiden er. Citrusfruit, steranijs en kaneel. Geroosterde havermout met suiker en vijgenconfituur. Wat bittere tannines en Vicks citroenpastilles.
Water doet de kastanjes opnieuw bovendrijven met kaneel en kokosroom. Chocolademelk, gebakken appels met anijs, eucalyptus en hars. In rum geweekte citroenschil.

Finish: Sterke koffie met suiker en vanilleroom. Een lange en warme finish.



Glen Moray scoort reeds op vrij jonge leeftijd goed. Het kernassortiment is daar het levende bewijs van. En ook dit vat van The Scotch Malt Whisky Society leverde na 12 jaar een prima resultaat af. De whisky kreeg een pak smaak mee van het first fill sherryvat. Ik heb genoten van dit sample en heb misschien zelfs wat spijt dat ik niet blind een fles kocht toen ze bij SMWS Benelux op de website verschenen.


Deze Society botteling dateerde uit 2013 en alle 609 flessen zijn reeds lang weg. Mijn eerste Glen Moray en zeker niet de laatste. De benaming ‘A Feast of Flavours’ was zeker niet slecht gekozen. Dit was een betaalbare sherrybom, perfect voor koude winteravonden…

Reacties