Glenfiddich 12


Oerdegelijke malt om neofielen te lokken
Glenfiddich is waarschijnlijk de best verkochte single malt sinds de golden sixties. Ooit verguisd omdat hij ‘maar’ een single malt was, nu vormt de 12-jarige expressie de hoeksteen van hun assortiment.
Hij komt in de welbekende driehoeksvormige fles van de hand van de Duitse designer Hans Schleger. Oorspronkelijk was de fles ontworpen voor de blends van William Grant’s. In 1957 werd de fles tevens het handelsmerk van Glenfiddich.

Identiteitskaart


  • Glenfiddich Distillery
  • William Grant & sons
  • Dufftown, Speyside
  • Single malt 12 jaar oud
  • 40% alcohol

Uiterlijk: Een licht-gouden gloed typeert de bourboninvloeden van dé überinstapwhisky.

Aroma: Deze no-nonsense single malt liegt niet om zijn afkomst. Vanille en eik overheersen werkelijk alles. Met water worden wat stoofperen en appels toegevoegd.

Smaak: Ook hier weinig verrassingen. Opnieuw een overdosis aan eik en vanille. Met veel goede wil en wat water ontdek je kokos en appel. Alles is mooi uitgebalanceerd maar wereldschokkend kan je hem ook niet noemen.

Finish: Een korte droge afdronk. Precies wat je van een aperitiefwhisky mag verwachten.


Een oerdegelijk product waar niets op aan te merken valt: een leuke verpakking en een gebalanceerd smakenpalet, mooi in zijn eenvoud. En misschien is het net dat wat hem een beetje saai maakt. Of spreekt mijn natuurlijke voorkeur voor underdogs zich hier uit…

PS. Proefnotities werden gemaakt met een opkomende verkoudheid en zijn allerminst betrouwbaar te noemen Deze verdient absoluut nog een tweede kans.

Reacties