Big Peat

Vriendelijke sigarenrokende en koffieslurpende baardmans
Er zijn van die blends die om je aandacht schreeuwen in het winkelrek. De vriendelijke baardmans Big Peat is er zo eentje met zijn informeel en cartoonesk label.

Hij kondigt zichzelf aan als een Islay blended malt en zou single malts bevatten uit de distilleerderijen van o.a. Ardbeg, Caol Ila, Bowmore en Port Ellen. Dit laatste moeten we voornamelijk als een - in marketingtermen - Unique Selling Proposition (USP) interpreteren. Moederbedrijf Douglas Laing combineert in deze blend jonge onstuimige Islay malts met de Hyacinth Bucket onder de whisky’s.


Identiteitskaart

  • Douglas Laing's Remarkable malt
  • Batch 45
  • NAS blended malt (Islay)
  • 46 % alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: Big Peat is een bleekscheet. Piepjonge componenten geven hem zijn lichtgele uiterlijk.

Neus: Een zweem van turfrook en vanille stijgen op uit het glas. Eens je jezelf daardoor worstelt is het net alsof je een sandelhouten sigarendoosje met koffiegruis opent. Wat eucalyptus en lichte zwavel maken het geheel nog wat interessanter. De neus doet me vooral aan jonge Ardbeg denken.

Smaak: Op smaak is hij licht medicinaal en rokerig. Zoete tabak en as van geurig sandelhout. Af en toe krijg je een hint van rubber en Play-Doh.

Finish: De afdronk is buitengewoon lang en droog. In het glas blijft de geur van rauw brooddeeg hangen.


Dit is een blend die single malt snobisme een halt toeroept. Hij koppelt jeugdige brutaliteit aan een verrassende complexiteit en is uiterst betaalbaar. Hij speelt mee in de prijscategorie van een 16-jarige Jura of Aberlour.

De Big Peat familie bestaat uit een peuter van 5 cl, een kleuter van 20cl, een puber van 70cl en een uit de kluiten gewassen man van 4.5l.

Waarschijnlijk de enige manier waarop Jan-met-de-pet zich nog iets van Port Ellen kan veroorloven. Ook al gebiedt de rationaliteit me te zeggen dat er slechts een heel minimale hoeveelheid PE gebruikt is in deze blend.

Reacties