Een bezoekje aan de Londense Scotch Malt Whisky Society

Scotch Malt Whisky Society logo

Proloog

Lid worden van de Society (SMWS) was iets dat al langer op mijn verlanglijstje stond. Geïntrigeerd door de karakteristieke flessen, inspirerende distilleerderij-loze namen en de educatieve waarde van hun Unfiltered magazine vulde ik begin februari het lidmaatschapsformulier in.

De bevestiging- en betalingsmodaliteiten lieten een weekje op zich wachten. Toegegeven, het eerste jaar is duur. Voor €110 euro krijg je een stijlvolle welkomstbox toegestuurd met een pin, een notaboekje, een huisreglement, een code-ontcijferblad, vier willekeurige 10cl whiskyflesjes en het laatste Unfilteredmagazine. En natuurlijk, je persoonlijke lidkaart die een aantal Britse (correctie: één Engelse en twee Schotse) deuren opent.


Maandag 10 februari

Er viel een vroeg valentijns- en verjaardagscadeautje uit de lucht. Vriendinlief kon niet langer verzwijgen dat we op vrijdag naar Londen zouden vertrekken. En dan begon de grijze hersenmassa in overdrive te gaan. Scheerzepen kopen bij Truefitt & Hill, Geo F Trumper , Taylor of Old Bond Street en Dr. Harris. Whisky inslaan bij Berry Bros & Rudd en The Whisky Exchange/Vinopolis. En SMWS heeft er een ontmoetingsplaats…

Even heen-en-weer mailen met SMWS Benelux-Duitsland leverde me een soort van toegangsbewijs voor Greville Street op. De kans was immers zeer klein dat mijn lidkaart vóór vrijdag in de bus zou zitten.

Vrijdag 14 februari

Fast forward naar onze vertrekdag. Om klokslag 9 uur, anderhalf uur voor vertrek, ging de deurbel.

- “Gert Claus”
- “Euh, ja?"
- "Ik heb een pakket voor u. Hier tekenen alsjeblief.”

Opnieuw de grijze hersenmassa in overdrive. Valentijnscadeau? Verjaardagscadeau? Een blik naar mijn vriendin. Zij keek even verwonderd. Maar één manier om erachter te komen. Openmaken dus!

Aha! De SMWS giftbox met bijhorende toegangskaart. Onmiddellijk op zak steken en vertrekken naar Londen!

SMWS ledenbox
SMWS ledenbox met 4 proefflesjes, notaboek, ledengids en lidkaart

Maandag 17 februari

Op maandag konden we (eindelijk) naar Greville Street afzakken. Opzoekingswerk had me intussen geleerd dat de buurt als beschreven werd in een aantal van Charles Dickens’ boeken: The Bleeding Heart Yard.

The Bleeding Heart Tavern. bron: beerintheevening.com

Als bijna-digital native had ik een minifoto van de voordeur gevonden en op Google Street View kon je zien dat dit het gebouwtje net naast de Bleeding Heart was. Een mens vertrekt graag goed voorbereid op missie nietwaar?

Vanuit onze Londense uitvalsbasis hoefden we slechts één metro te nemen. Van King’s Cross St Pancras naar Farringdon met de Metropolitan metrolijn. Vijf minuutjes stappen stond ik met de magische groene kaart in aanslag om de deur te openen.



Het SMWS kwartier is klein, knus en gezellig. Een haardvuur, twee grote sofa’s, een aantal tafeltjes en kleine zeteltjes. Het plaatsje was snel gekozen. Nu de drank nog… Er lag een mini-telefoonboek vol whisky’s op me te wachten. ’Choice. The problem is choice’, zou ene Neo zeggen.

De prijzen zijn redelijk te noemen. Wetende dat je in The City of London zit, zijn prijzen tussen de £ 5 en £ 15 niet overdreven. Maar goed, die keuzes dus.

Ik besloot om te starten met The Malt of The Month.
Een 9 jaar oude Berinnes die luistert naar de naam “Intensely Tasty”.

Dit had het Society panel over nummer 36.67 te vertellen:

A good example of whisky transformed by water – we didn’t know what to make of the nose – quite fruity (baked apple, fruit salad, watermelon, lemon curd, pear-drops) with an odd assortment of other aromas – Hawaiian pizza (pineapple, ham, pizza dough) pine forests and model kits. With water, suddenly the sweetness was released – caramel wafers, honeycomb crunch ice-cream and vanilla fudge. The unreduced palate seemed sweet and sour – pineapple dusted with chilli and salt, peppery Cream Soda and a slightly metallic finish – but water settled it down to zesty key lime pie and biscuity flavours – intensely tasty. Named after Speyside’s biggest mountain.

Drinking tip: As an aperitif or to awaken the senses.

Date Distilled: 17 June 2004
Colour: Fake gold
Age: 9 years years
Flavour : Juicy, oak & vanilla
Cask Type: First fill ex-bourbon barrel
Whisky Region: Speyside Spey

Nummer twee koos ik enkel en alleen voor de naam: “An ‘Old Fashioned’ in a traditional barber shop”. Als er een whisky was die mijn verjaardagstrip naar Londen kon samenvatten was het deze 26-jarige Mortlach wel.

De proefnotities voor whisky 76.103 van de Society heren en dames:

First impressions are slightly dusty and oily like in a traditional barbers shop; pre-shave oil, Old Spice aftershave, sandalwood hair wash, Brylcreem styling hair cream, and a well-used leather razor strop. Customers are offered, whilst waiting, salt and vinegar peanuts, a slice of Madeira cherry cake and an ‘Old Fashioned’ with an orange slice and a lemon twist. The taste offers wood smoke as well as fried bacon, Garibaldi biscuits and Chinese rice crackers. With water the nose has an intense sweet hickory smoke aroma next to singed orange peel. The taste is now like toasted coconut and dark chocolate infused with flavours of orange, cinnamon and nutmeg.

Drinking tip: Whilst waiting for your haircut

Date Distilled: 7 April 1987
Colour:Bronze
Age: 26 years years
Flavour :Spicy & sweet
Cask Type: Refill ex-bourbon hogshead
Whisky Region:Speyside Spey

Als afsluiter wou ik nog een turfbeest temmen. De keuze viel op een Caol Ila met de veelzeggende naam “True love on a pebble beach”.

De notities van het panel:

The nose inspired a picture – boy and girl – pebble beach, bonfire smoking – he cut his hand opening oysters – she applied bandages and iodine from first aid box; she was wearing powder puff and lavender perfume – he stole a honeyed kiss; then they spread a tarpaulin and enjoyed Lapsang souchong and sherbet straws watching the sunset. The palate was hot and intense – peppered mackerel in chilli sauce, crab with grapefruit, Edinburgh Rock, burning twigs, lobster shells, coal, soot, bandages, hot stones, smoke and liquorice – but with water, a wonderfully drinkable mix of hot-dogs, ash, carbolic and chilli chocolate from Islay’s largest distillery.

Drinking tip: A wonderful bed time dram – to inspire sweet dreams

Date Distilled: 29 August 1995
Colour:Bright moonlight on barley stubble
Age:18 years years
Flavour : Heavily peated
Cask Type: Refill ex-sherry butt
Whisky Region: Islay

Drie heerlijke whisky’s kunnen proeven, een aangenaam kader dat uitnodigt tot inspirerende gesprekken en heerlijk gezelschap. Jammer dat het zo ver van huis is…

Keuze te over aan steengoede Society whisky's
bron:guidlfordwhiskyblog.wordpress.com

En de rol van Neo de Verschrikkelijke was nog niet uitgespeeld. Ik wou absoluut een fles mee naar huis. “An ‘Old Fashioned’ in a traditional barber shop” had een lichte voorsprong, omwille van zijn naam en toch was er een lichte twijfel opgedoken. De Caol Ila was ook verdomd lekker.

Tijd voor een deus-ex-machina momentje. ‘Als je wil, krijg je de andere fles cadeau.’, kwam er over de liefste lippen aanwezig in de zaal. Probleem opgelost: twee prijsloze (bij wijze van spreken) flessen voor de collectie erbij en ik zo blij als een kind.

Bij thuiskomst bleek dan nog eens dat de bottelingen voor het Verenigd Koninkrijk niet dezelfde zijn als in België. Met andere woorden: ik bracht twee unieke souvenirs mee. Ego gestreeld, ik nog meer blij.

Een stukje van de buit na 4 dagen Londen....

Reacties