Talisker 10

Storm die inbeukt op pas gebeitste pier
Talisker is Skye’s enigste distilleerderij en werd opgestart in 1830. Sinds 1925 is ze onderdeel van Distillers Company, het huidige Diageo.
De eilanddistilleerderij werd in de jaren zestig verwoest door een brand en nadien volledig heropgebouwd. De vijf stills werden exact nagebouwd om de authentieke Talisker aroma’s te behouden.

Het standaardgamma bestaat momenteel uit een 10-jarige, een 18-jarige, een 57° North van 57% en een no-age statement Storm. Daarnaast werden onlangs een Triple Matured en de exclusieve 27 jaar oude 1985 Talisker gelanceerd.


Identiteitskaart

  • Talisker Distillery, Carbost (Skye)
  • Diageo
  • Single malt 10 jaar oud
  • 45.8% alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: De 10-jarige Talisker heeft de kleur van antieke koperen pannen die net een poetsbeurt gekregen hebben. De whisky is olieachtig van textuur in het glas. De glastranen glijden traagjes naar beneden na het walsen.

Neus: Het eerste wat je ruikt zijn rokerige accenten. Gerookte heilbot en op houtskool gebakken zalm. Zwarte peper uit de vijzel. Na een tijdje wordt hij wat zoeter. Bassett’s zoethoutsnoepjes (die met de gekleurde laagjes) en drop. En af en toe merk ik zelfs een vleugje houtbeits op.

Smaak: Ook in de mond zet zich de rokerige rock & roll voort. Visolie, versgemalen peper en fleur de sel. Vervolgens evolueert hij naar iets licht zurigs en pekel. En dan terug zoethout en dropsnoepjes.

Door af en toe een slokje water te nemen tussendoor, versterk je net de smaak van deze Talisker.

Finish: De finish is relatief kort. Vooral de peper blijft in de mond hangen met af en toe een likje honing.Deze Talisker is waarschijnlijk het prototype van een Island whisky. Uitgesproken rokerig en typische smaakassociaties zoals pekel, zoethout, gerookte vis en houtbeits.

Ik vind hem niet slecht. Maar helemaal “my cup of tea” durf ik hem niet noemen. Lekker voor één glas, maar meer ook niet. Laat je hierdoor echter niet tegenhouden en oordeel voornamelijk zelf.

Talisker 10 maakt deel uit van Diageo’s Classic Malts reeks. Nagenoeg overal verkrijgbaar voor minder dan € 35.

Reacties