Ardbeg Ardbog

(On)Ardbeggiaanse ode aan de venen
Ardbeg organiseert elk jaar op 31 mei een Ardbeg Day (vandaag dus!). Deze gaat telkens gepaard met de lancering van een limited edition whisky. Die-hard fans gaan deze ontdekken op de bakermat zelf tijdens Feis Ile. De gewone fans konden de editie van 2013 relatief makkelijk vinden in speciaalzaken. Er snel bijzijn en niet twijfelen waren wel een vereiste.

Vorig jaar was Ardbeg Day gewijd aan de zogenaamde peat bogs. Ardbog is een ode aan de veengronden waar de turf gestoken wordt om de mout te drogen. Dit is een Ardbeg 10 met een extraatje. De botteling bestaat uit een mengeling van op bourbon- en Manzanilla sherryvaten gerijpte Ardbeg.


Identiteitskaart

  • Ardbeg Distillery, Port Ellen (Islay)
  • Louis Vuitton - Moët Hennessy
  • NAS single malt (10 jaar)
  • Ardbeg Day Feis Ile 2013
  • 52.1% alcohol

Proefnotities

Uiterlijk: Deze goudkleurige whisky kleeft aan je glas. Ardbog weet stickyness te vertalen naar een heerlijke textuur met mooie trage tranen.

Neus: Ardbeg zou Ardbeg niet zijn zonder een flinke portie turfrook . Vergeet Blasda expressie – iedereen maakt fouten – even. De eerste kennismaking met dit heerschap is scherp en prikkelend in de neus. Kandijsuiker, rozijnen en rijpe bananen.
En we gaan gewoon verder: leder, munt, kaneelkoekjes en gezouten karamel. En helemaal op het einde van de rit krijg je wat natte kleigrond voorgeschoteld.
Water toevoegen versterkt de zoete en kruidige accenten. Honing, vanille, kaneel en kruidnagel zijn de keukenklassiekers van dienst.

Smaak: Op de tong ontwikkelt zich een wervelwind van zoet en zout. Gezouten karamel met geroosterde amandelen en rozijnen. Flink wat geschroeide eik. Een sterke koffie met een toefje room, karamel en gemalen steranijs. Eat this Starbucks!

Finish: De afdronk behoudt de zoetheid van honing, maar combineert dit met wat peper, warme pastis en koffiegruis.


Deze gelimiteerde Ardbeg was vrij vlot verkrijgbaar in drankenzaken. Bij de lancering kostte hij pakweg € 80 à € 90. Niet goedkoop voor een NAS expressie (in de kleine lettertjes bleek hij 10 jaar oud te zijn), maar al bij al nog waar voor je geld.

En dat was een peulschil vergeleken met de woekerprijzen die sommige handelaars nu hanteren. Je vindt hem nog steeds maar nu mag je makkelijk het dubbele uit je broekzak halen voor hetzelfde product. Economische schaarste, weet je wel… en hype… en snobisme.

Kortweg: Oerdegelijke en smakelijke Ardbeg, maar helaas onbetaalbaar geworden. Uigeadail is een beter alternatief.

Reacties