Wemyss Malts Peat Chimney 8

Verlaten fabriek overwoekerd door bloemen
Deze blend van 8 jaar oud maakt deel uit van Wemyss’ blended maltstrilogie: Spicy (Spice King), Honey (The Hive) en Peaty (Peat Chimney). Elke expressie komt uit in zowel een 8-jarige als een 12-jarige versie.

Peat Chimney bevat tot 16 verschillende single malts vooraleer de kerncomponent, een Islay malt, wordt toegevoegd onder het goedkeurende oog van Charles Maclean. Deze malt moet zorgen voor aroma’s van zoete rook, jodium en turf. Vermoedelijk is dit een Caol Ila…




Identiteitskaart

  • Wemyss Malts
  • Blended malt 8 jaar oud
  • 40% alcohol

Proefnotities

Kleur: Een klassieke gouden blend met een koperen schijn.

Neus: Turfrook combineert mooi met peperkoek, kokosnoot en honing. Zelfs wat romige kaas. Gesmolten chesterkaas misschien? Geroosterd dennenhout en een zweem van bloemen. Ik ruik viooltjes en lavendel. Met een paar druppeltjes water is hij een stuk expressiever. Gegrilde zalm met gedroogde Provençaalse kruiden en een bouquet garni. En verder basisnoten van vergaan karton, fudge (karamelsnoepjes) en gesmolten kandijsuiker.

Smaak: De aanzet is droog en heet. Witte peper en chilivlokken. En verder as van sandelhout en houtskool. Met wat water krijgt hij als het ware iets Bowmore-achtig. Bloemen en melkchocolade. Zou de kerncomponent dan toch niet Caol Ila zijn zoals hier en daar rondgaat?

Finish: Mondverwarmende en droge afdronk met eucalyptus en geroosterde pijnboompitten.


Peat Chimney is geen turfbommetje in de lijn van Big Peat of de koning der turfmonsters Octomore. De combinatie van turfrook en bloemen zorgt voor een mooie zachte balans. Dit maakt hem erg toegankelijk, ook voor beginnende whiskyfielen.

Peat Chimney 8 is aantrekkelijk geprijsd. Voor minder dan € 40 staat deze in je kast. Bij voorkeur helemaal vooraan, naast de dagelijkse borrel.

Het geproefde sample werd ter beschikking gesteld door Wemyss Malts voor een Tweet Tasting van The Whisky Wire (#WemysTT3).

Reacties