Masterclass: Kilchoman European Tour

TastToe, 3 september 2014

Kilchoman zendt zijn zonen uit gedurende de maand september.

George en James Wills geven een aantal masterclasses doorheen Europa. Tijdens dit schrijven zijn de broers waarschijnlijk al onderweg naar Luxemburg met een wagen tjokvol whisky, grappige anekdotes en nuttig weetjes over hun familiebedrijf en hun whisky’s.

De masterclass bij TastToe zat afgeladen vol voor een ontdekkingstocht door het bijna complete Kilchoman assortiment. Enkel Loch Gorm ontbrak op het appel.

100 Islay 4th edition

ex-bourbon casks, 4 - 5 jaar oud, 20ppm, 50% ABV

Alles aan deze lichtgeturfde whisky, maar dan ook alles, wordt op het bedrijf gedaan. De Optical granen verbouwen, het mouten, drogen, distilleren en bottelen gebeurt op de boerderij annex distilleerderij. De 100% Islay is dus eigenlijk meer 100% Kilchoman. De gemoute gerst heeft een fenolgehalte van 20 ppm en wordt gebotteld op 50% ABV.

Kleur: strogeel

Neus: citrus, zoute zeelucht, kokos, marshmellow, melkchocolade

Smaak: granig, biscuitkoekjes met stukjes fruit, rietsuiker

Machir Bay 2014

90% ex-bourbon casks, 10% oloroso butts, 5 - 6 jaar oud, 50ppm, 46% ABV

Dit is de hoeksteen van Kilchoman’s assortiment. De Machir Bay expressie is genoemd naar het nabijgelegen - volgens de broers - prachtige maar desolate strand. De batch van 2014 is een mix van 5 en 6 jaar oude whisky’s samengesteld uit 90% ex-bourbon casks van Buffalo Trace en 10% oloroso sherry butts.

Kleur: strogeel

Neus: zoete citrus, bacon, geglaceerde beenhesp

Smaak: citroensnoepjes, peper, vanille

Machir Bay 2014 European Tour Edition

cask strength Machir Bay,, 50ppm, 59.2% ABV

Om de European Tour net dat extraatje te geven, besloten ze bij Kilchoman om de broertjes Wills een speciale Tour botteling mee te geven. De Tour botteling is een Machir Bay op vatsterkte en gelimiteerd op 1518 flessen. Afgevuld op 59.2% ABV is hij een tikkeltje donkerder dan de standaard Machir Bay.


Kleur: strogeel (tikkeltje donkerder dan de 46% versie)

Neus: zoethout, anijs, honing, vanille

Smaak: peper, hout, honing

Port Cask Matured

20 port ruby casks, 3yo 50ppm, 55% ABV

De Port Cask Matured wordt, as we speak, uitgeleverd aan de geïnteresseerde winkels. Deze beperkte editie is het resultaat van drie jaar rijpen in 20 ex-ruby portovaten. Port Cask Matured wordt gebotteld op 55% ABV. Van de 1000 dozen zullen er maximaal 150 flessen in België aankomen.

Kleur: roséwijn

Neus: rood fruit, aardbeien, citrus, melkchocolade

Smaak: aromatische tabak, chocolade

2009 Pedro Ximenez finish

ex-bourbon casks, 4.5 maand finish PX sherry butt, 4 of 5 jaar oud, 50ppm, 58.2% ABV

Dit proevertje zal waarschijnlijk als single cask gebotteld worden voor de Belgische importeur The Nectar voor het Spirits in the Sky festival 2014. De whisky werd gedistilleerd in 2009 en kreeg een Pedro Ximenez finishing van vierenhalve maand. Dit was voor mij de winnaar van de avond. Kilchoman en Oloroso of PX sherry = fantastisch spul.

Kleur: oud goud

Neus: asfalt, honingmarinade met sherry, stoffig

Smaak: fruit, barbecue, peper


Over TastToe

TastToe is een drankenspeciaalzaak in Kampenhout met een uitgebreid assortiment aan whisky’s uit verschillende landen. Ook de selectie aan andere dranken is niet min. Alles staat netjes geordend en de winkelinrichting zelf is smaakvol gedaan.

De gehanteerde prijzen zijn redelijk te noemen. Hij zit niet bij de duurste, maar ook niet bij de goedkoopste. Zoals altijd luidt mijn devies hier: In speciaalzaken ga je op zoek naar speciale bottelingen, niet naar supermarktstuff.

Adres: Leuvensesteenweg 22, 1910 Kampenhout.

Reacties