Bruichladdich The Organic

Gezond ontbijt op een frisse lente-ochtend

Bruichladdich The Organic is de opvolger van de originele Organic 2003 Vintage. Deze Organic is een multi-vintage van drie boerderijen: William Roberts van Mains of Tullibardine, William Rose van Midcoul en Neil Scobie van Coulmore. Deze überprovenance whisky stelt opnieuw het terroirverhaal centraal.

Geheel in de gekende stijl van Bruichladdich is dit een jonge whisky zonder leeftijdsaanduiding, gebotteld op 46% ABV, ongekleurd en ongefilterd. Het nieuwe regime paste dat kwaliteitsmantra aan naar 50% ABV voor de nieuwe The Organic Scottish Barley.

Identiteitskaart

  • Bruichladdich Distillery, Bruichladdich (Islay)
  • Rémy-Cointreau
  • NAS single malt
  • 46% ABV
  • Ongekleurd en niet koud-gefilterd
  • Mid Coul, Coulmore en Mains of Tullibardine Farms

Proefnotities

Het uiterlijk van The Organic is gelijkwaardig aan dat van Islay Barley 2006. Hij heeft de kleur van witte wijn en laat dunne trage benen achter op het glas.

De eerste kennismaking is fris en clean. Citrus en jonge druiven. Hij is een tikje scherp. Ik zou zelfs denken aan solvent en zuurtjes. Verder nog meer fruit. Harde peren en meloen.

Met water wordt hij wat bloemiger. De fleurige variant, niet het witte keukenspul. En verder zoete toetsen van rietsuiker en een gezonde smoothie van mango en kiwi.

Qua smaak staat het basisproduct graan centraal samen met een vreemde combinatie van aardappel, bloemsuiker en pistacheijs.

Met water ontwikkelt zich een kruidige eikensmaak gecombineerd met citrus en een flinke snuif witte peper en meergranentoast.

De finish is in eerste instantie zoet maar wordt dan vliegensvlug kurkdroog. Veel eikentannines in de afdronk.



Bruichladdich bracht met deze The Organic een waardige opvolger van de 2003 Vintage uit. Jong en fris met een aardig marketingverhaal. Geef dit in handen van een meesterverteller van het kaliber van Jim McEwan en je maakt iedereen enthousiast.

Bruichladdich The Organic kost net geen €50 in speciaalzaken. Een eerlijke prijs voor wat je krijgt, me dunkt. Er bestaat trouwens ook een 20cl variant van deze whisky.

Reacties