Nieuws: Aultmore The Last Great Malts

John Dewar & Sons Ltd., één van Schotlands meest gerespecteerde namen, blaast een nieuwe reeks, nooit eerder gereleasede, Speyside whisky’s nieuw leven in. Deze verborgen pareltjes uit de Bacardistal worden op het publiek losgelaten onder de naam ‘The Last Great Malts’.

Stephen Marshall is de motor van het Great Malts project en rolt met zijn team vijf ronkende namen uit: Craigellachie, Aultmore, Royal Brackla, The Deveron en Aberfeldy.

Vandaag werd officieel het volledige Aultmore gamma voorgesteld. De 12-jarige whisky zagen we reeds in de herfst van 2014 in de winkels verschijnen. Ondertussen zijn daar ook een 21-jarige, voor de taxfree shops, en een 25-jarige single malt, het absolute paradepaardje, bijgekomen.


De naam Aultmore komt uit het Gaelic en betekent 'Big Burn’. De distilleerderij werd gebouwd in een desolaat stukje Speyside vlakbij Keith, op de weg naar Buckie. De distilleerderij en het plattelandsdorpje Aultmore zijn vaker wel dan niet bedekt door een dik mistig deken dat opstijgt uit Foggie Moss.

De eerste spirit vloeide uit de koperen stills in 1897 en deze klassieker is dus al meer dan een eeuw oud. Om de aroma’s zo puur mogelijk te houden, wordt niet-geturfrookte mout gebruikt en worden de vaten zorgvuldig uitgekozen.

De uitzonderlijk zachte en fruitige smaken van Aultmore zijn tevens te danken aan het vochtige en mistige gebied van Foggie Moss. Hier haalt Aultmore zijn water, dat zich langzaam een weg baant doorheen het zompige terrein en gezuiverd wordt door lagen afgestorven planten en heide.

Aultmore 12 - officiële proefnotities


Geboren uit mist en venen, met een vegetale neus van vochtig mos en delicate bloemen. Zoete sappen banen zich een weg tussen groene grassen en frisse wilde kruiden.

Richtprijs: €60 (o.a. bij Stokerij De Moor in Aalst)


Aultmore 21 - officiële proefnotities


Onwezenlijke zomernachten, de schemering vervuld met fruitige olijfolie en rozemarijn. En dan ontvouwt zich een fluwelen zoetheid van zachte meloen en granen.


Aultmore 25 - officiële proefnotities


Achteroverleunend in vochtig, pas getrimd gras, slierten van limoen en gebakken appel. Elke zijden slok ontsluiert rijke vanille en boterbiscuitjes.


Richtprijs: €376 bij The Whisky Exchange

Het volledige Aultmore gamma wordt gebotteld op 46% ABV zonder toevoeging van kleurstoffen. Dit geldt trouwens voor het leeuwendeel van The Last Great Malts: Craigellachie (nu reeds beschikbaar), The Deveron/Macduff en Royal Brackla (midden 2015).

Bron: The Last Great Malts.

Reacties