Aultmore 12

(At) Last Great Malts?
Aultmore is een van de minder bekende distilleerderijen uit Speyside. Ze werd opgericht in 1896 door Alexander Edward (die ook achter Benrinnes en Craigellachie zat). De naam Aultmore komt van Allt Mòr, de waterbron die ze gebruiken.

Het overgrote deel van wat geproduceerd wordt, gaat op in de blended whisky’s van Dewar’s. Een 12 jaar oude botteling was de enige officiële expressie tot nu toe. Onder het Diageo bewind was er een 12-jarige Flora & Fauna en na de verkoop aan Bacardi introduceerden de nieuwe eigenaars eveneens een 12-jarige Aultmore.

Global Brand Ambassador Stephen Marshall overtuigde het Bacardi management om de single malts uit het portfolio nieuw leven in te blazen. En om de geeks helemaal gek te krijgen, besloten ze, tegen de trend in, leeftijdsaanduidingen te gebruiken, geen kleurstoffen noch koude-filtratie toe te passen. Het project werd The Last Great Malts gedoopt en omvat Aberfeldly, Aultmore, Craigellachi, Royal Brackla en The Deveron.



Maar goed, wat schuilt er in de dikke mist langs Buckie Road?


Identiteitskaart

  • John Dewar & Sons (Bacardi)
  • Aultmore Distillery, Keith, Speyside
  • Single malt 12 jaar oud
  • 46 % alcohol
  • Ongekleurd & unchillfiltered

Proefnotities

Uiterlijk: Licht geel. Een vale witte wijn zoals een Pinot Gris komt dicht in de buurt. Na het walsen blijven dunne benen achter op het glas.

Neus: De mosaroma’s uit de proefnotities van Aultmore zelf zijn zeker aanwezig. Initieel veel groene kruiden. Een vleugje dragon en frisse sparrentwijgen. Napoleonsnoepjes en citrusfruit. Een boswandeling na een heftige regenbui: hars, mos en dennennaalden.

Een paar druppeltjes water halen zoete en fruitige aroma’s naar boven. Ik denk hierbij aan honing, vanille en meloen.

Smaak: Verfrissend en zacht op de tong. Gebakken appels, vanille, honing en een miniem spoortje rook. Heel wat aardse aroma’s ook. Er vindt een romige evolutie plaats met briochebrood en melkchocolade.

Het water onthult een snuif peper, eik en meergranenbrood.

Finish: Een romige afdronk met melkchocolade en een graanreep met honing en noten.



Aultmore 12 is een topwhisky en verdient een plaats naast The Laddie Ten, een Benromach 10, een Ardbeg 10 en een aantal andere kwalitatieve instapwhisky’s uit Schotland. Hij voldoet aan alle voorwaarden die ik verwacht in een goede whisky: veel smaak, gelaagd en voldoende complex, meer dan 40% ABV, ongekleurd en niet gefilterd én een aantrekkelijke verpakking. Ik ben alvast een grote fan van deze 12-jarige.

Is alles dan positief aan deze whisky? Neen. De prijszetting in sommige winkels is behoorlijk hoog. Ik heb hem reeds gezien in webshops voor minder dan €45. In dat geval hoef je niet lang na te denken en er eentje in huis halen. Maar… sommige winkels prijzen deze aan voor €70. Dit is echter een prijspunt waarmee ze het terrein van single casks of small batch whisky’s op vatsterkte betreden (in deze leeftijdscategorie). En dan ben ik toch minder geneigd om voor de Aultmore 12 te opteren. Als de prijs aan de juiste kant van de €60-grens ligt, zal Aultmore er een hele schare fans bijkrijgen.

Bronnen en afbeeldingen: Aultmore

Na het aanvragen van het persbericht kreeg ik door Sophie Donovan van Quercus Communications een sample opgestuurd (Maar gratis sample of niet, dit is een topwhisky, mits hij juist geprijsd wordt).

Reacties