Highland Park Thor

Kaneel vermorzelen met Mjölnir

De Orkney-eilanden werden zwaar beïnvloed door Vikings en Noorse bewoners tussen de 8e en 13e eeuw. De eilanden dragen nog steeds de sporen van de overheersende Scandinavische cultuur en verhalen. De majestueuze Saint Magnus kathedraal in KirKwall, gebouwd door graaf Rognvald, is hier het levende bewijs van. Ze lieten zelfs “graffiti” achter op het neolithische steengraf van Maeshowe.

Highland Park heeft deze Vikingverhalen slim verweven in hun gamma met de Warrior reeks en een beperkte trilogie ter ere van Earl Magnus, Sint Magnus en Earl Haakon.

In 2012 beslisten de marketinggenieën achter Highland Park om een beperkte oplage te wijden aan vier beruchte en legendarische goden. Thor was de eerste die werd voorgesteld. Met een oplage van 23.000 flessen was Thor nog relatief bereikbaar voor de fans. De twee volgende releases, Loki en Freya, waren al een stuk kleiner in oplage en moeilijker te vinden.


Identiteitskaart

  • Highland Park Walhalla collectie Thor
  • Highland Park Distillery, Kirkwall (Orkney)
  • Edrington Group
  • Single malt 16 jaar oud
  • 52.1% alcohol
  • 23.000 flessen

Proefnotities

Uiterlijk: Thor heeft de natuurlijke kleur van geborsteld koper. De whisky laat dikke, olie-achtige benen na op het glas.

Neus: De neus loopt over van gekarameliseerde bruine suiker en gestoofd fruit. Een beschaafde rokerigheid en licht maritieme toetsen blijven latent aanwezig op de achtergrond. Limoen, honing en gembersnoepjes. Subtiele hartige en vlezige aroma’s zorgen voor een umami accent.

Smaak: Zoete kaneel wordt in balans gebracht door de typische rokerige aroma’s van Highland Park. Ronde rozijnenkoeken en viooltjessnoepjes krijgen wat extra pit met een flinke dosis peper en romige espresso. Thor doet me denken aan de klassieke 18-jarige expressie, maar dan met een hormonenkuur…

Water maakt de whisky fruitiger en geeft hem nog een kleine powerboost. Gezouten karamel en pommes d'amour.

Finish: Een warm en licht kruidige afdronk.De eerste Walhalla whisky laat me met gemengde gevoelens achter. Puur op smaak is dit een topwhisky (hoewel ik Loki nog net een tikkeltje hoger inschat). Thor heeft alles wat ik verwacht van Highland Park. Het knappe verhaal en houten frame voegen alleen maar meer “ik-wil-dit” factor toe.

Een prijszetting van €125 euro voor een 16-jarige whisky leek knettergek in 2012. En toch lijkt hij nu behoorlijk betaalbaar vergeleken met zijn opvolgers. De meeste van de flessen zijn allang verkocht. Als er nog eentje opduikt op een veilingsite, mag je gerust rekenen op minstens het dubbele.


En nu kan de jacht op de machtige Odin starten.

Reacties