Ardmore 1997 for Whiskywarehouse Belgium

Smoke in the mountains
Ardmore is een relatief onbekende Highlands distilleerderij. Ze werd opgericht door de Teacher familie in 1898 en moest voornamelijk whisky leveren voor de Teacher blend. Het is pas sinds de overname door Jim Beam in 2007 dat we de eerste officiële single malt Ardmore konden proeven: Ardmore Traditional cask. Een botteling zonder leeftijdsaanduiding die veel bewondering genoot van een aantal gereputeerde whiskybloggers.
Ondertussen werd de Traditional Cask vervangen door de Ardmore Legacy. Het alcoholgehalte werd verminderd met 6% tot het absolute minimum. Naar mijn mening niet de beste beslissing…

Onafhankelijke bottelaars, zoals Gordon & Macphail, bottelen wel vaker van deze geturfde Highland single malt. Vandaag neem ik zo'n Gordon & Macphailbotteling onder de loep. Ze werd exclusief voor de Belgische markt geselecteerd door Eric Vermeire van Whiskywarehouse. Ik geraakte aan een sample via Stefaan van Whisky with Friends.

Identiteitskaart

  • Ardmore 1997 Gordon & Macphail Reserve
  • Ardmore Distillery, Aberdeenshire (Highlands)
  • Single malt 17 jaar oud
  • 55.4 % alcohol
  • Gedistilleerd in 1997 - gebotteld in 2014
  • Vat #5555 | 226 flessen

Proefnotities

Kleur: Een mooie gouden kleur, bijna zoals een dessertwijn. Hij laat trage en sierlijke benen achter na het walsen.

Neus: De eerste aroma’s zijn onmiskenbaar gelinkt aan de Highlands: gele bloemen, citrus en amandelen. Of maak daar maar notenolie van. Een beetje verderop ontwaar ik vanillecrème en Berlijnse bollen met crème pâtissière. Karnemelk met suiker. Onder al deze aroma’s schuilt een zweempje rook en zoethoutsnoep.
Met een paar druppeltjes water schakelt de rook een versnelling hoger met nog wat fruit: ananas, banaan en abrikoos. En een doosje fruitsnoepjes.

Smaak: Op smaakgebied is dit een frisse en toch romige whisky. De peperige rook is er nog steeds en vermengt zich met limoentaart, vanille en honing.
Water geeft de peper nog een beetje extra punch en onthult een beetje tabak. De romige limoencrème blijft hangen op de achtergrond.

Finish: Een droge en verwarmende afdronk. Licht gerookte paprika en donkere chocolade met noten.Gordon & Macphail doet opnieuw waar ze al jaren goed in zijn: minder bekende kwaliteitswhisky’s afleveren aan betaalbare prijzen. Deze 17 jaar oude Ardmore single cask kost ongeveer €85. 226 flessen werden een paar maanden geleden op de markt gegooid en een aantal zijn nog steeds beschikbaar in speciaalzaken.

Dit is goed spul voor aankomende turfliefhebbers. Niet té rokerig en mooi gebalanceerd door de citrus- en vanillesmaken. Deze combineert al het goede van de Highlands met een laagje turfrook. Zo heb ik ze graag. Zeker een ‘tasty dram’ die de zoektocht waard is.

Sample en foto’s: Whisky With Friends and Whiskywarehouse

PS: Dit was onderdeel van een experiment met een mini-blogcommunity. Een kleine groep bloggers kregen samples van Eric van Whiskywarehouse. Hun reviews van deze Ardmore uit 1997 kan je op hun websites lezen:
Foto: Stefaan Lesage


Kudos voor het initiatief, Stefaan!

Reacties