Rock Oyster

They’re going to need a bigger boat
Onafhankelijk bottelaar en blender Douglas Laing voegde begin 2015 een nieuwe blended (of vatted) malt toe aan hun gamma. Een reeks whisky’s die ondertussen bestaat uit Big Peat, Scallywag en Timorous Beastie. Iedere expressie verzamelt de typische karakteristieken van een bepaalde Schotse whisky regio.

“Alles-wat-goed-is-aan-Islay” Big Peat blijft het vlaggenschip van het merk. In de voorbije twee jaar voegden Fred Laing en Co. onder meer Scallywag, een blend met Speyside whisky’s en Timorous Beastie uit de Highlands toe aan de familie.

Big Peat zou sinds begin dit jaar behoorlijk wat concurrentie vanuit eigen huis kunnen krijgen. Rock Oyster is een nieuwe small batch botteling die de beste maritieme malts van Islay, Jura, Orkney en Arran gebruikt. Een aantal distilleerderijen werden onthuld tijdens een Tweet Tasting van een paar weken terug. We zijn nu vrijwel zeker dat Rock Oyster Bunnahabhain (Islay), Arran (Isle of Arran), Highland Park (Orkney), Talisker (Skye) en Jura (Isle of Jura) bevat.

Haal dat oestermes maar boven en neem een goede handdoek. We gaan een aantal oesters openwrikken!


Identiteitskaart

  • Douglas Laing Remarkable Malts
  • NAS Blended malt
  • 46.8 % alcohol

Proefnotities

Kleur: Rock Oyster heeft een bleekgele kleur. Douglas Laing is er trots op om whisky’s aan te bieden zonder enige toevoeging van kleurstoffen of filtering. De drank laat dunne en snelle benen achter na wat walsen in het glas.

Neus: Een zoute zeelucht verwijst duidelijk naar zijn maritieme roots. In zout gekonfijte citroen en een lichte hint van nam pla (zoute Thaise vissaus) versterken dit gegeven alleen maar. De whisky heeft een duidelijk moutig karakter met lichte rook en iets zoets. Ik denk aan gesuikerde boter. De neus biedt ook wat rijpe kaas en de bijhorende ammoniakgeur (op een aangename manier, laat me dit duidelijk stellen). Daarnaast is ook die typische houtbeits, 10 jaar oude Talisker, aanwezig. M&M’s met gezouten pindanoten en iets dat ik enkel kan omschrijven als een asbak uitgewassen met zeewater.

Met water krijg ik wat muntaroma’s binnen, vers gehakte chilipepers en opnieuw de M&M’s.

Smaak: Zout en peper zijn het perfecte gezelschap voor deze oester. De turfrook is prominenter nu. Citrus en honing brengen nog wat meer leven in de brouwerij. De sigarettenas dwarrelt ook nog steeds rond in je mond.

Een paar druppeltjes water brengen de rook nog meer naar voor en laten de zoete smaken verdwijnen met een finale uitbarsting van gezouten pindanoten en as.

Finish: Een verrassend zoete nasmaak met een restje gekonfijte citroen. Aromatisch hout, peper en de immer terugkerende sigaretten.


Douglas Laing heeft opnieuw een schot in de roos met Rock Oyster. Ik vreesde initieel een beetje voor concurrentie binnenshuis met Big Peat (Ik reviewde deze vriendelijke sigarenrokende en koffieslurpende baardmans een goed jaar geleden). Gelukkig blijkt dit een totaal andere whisky.

Dit type whisky’s zou best wel eens de toekomst voor whisky geeks met een beperkt budget kunnen vormen. Ze hebben geen leeftijdsaanduiding meer, maar scoren wel goed op de “waar-voor-je-geld” schaal. Tel daar nog eens een aantrekkelijke verpakking bij en ik ben helemaal verkocht. Het helpt ook als je een kleinere speler bent, vergeleken met giganten zoals Diageo.

Net zoals de andere blended malts blijft het prijskaartje net onder de €50. Een aanrader!



Een sample van Rock Oyster werd voorzien door Douglas Laing voor de #RockOyster Tweet Tasting in samenwerking met The Whisky Wire.

Afbeelding: Douglas Laing
Packaging en artwork: Pocket Rocket Creative en Anna Koska.

Reacties