Levende whiskylegende gaat op pensioen


McEwan, productiedirecteur en Master Distiller van Bruichladdich kondigt vandaag zijn nakende pensioen aan. Na 52 jaar in het vak, mag Jim vanaf juli 2015 van een welverdiende rust verdienen.

De man, die op zijn 15e bij Bowmore Distillery begon te werken, kreeg de status van levende legende toen hij met Simon Coughlin en Mark Reynier de slapende reus Bruichladdich ging wakker maken in 2000.

Jim begon als piepjonge kuiper en leerde wat later brouwen en distilleren. Op 22-jarige leeftijd werd hij keldermeester en was hij verantwoordelijk voor het vullen van de vaten en de rijping van de whisky. In Glasgow leerde hij de kneepjes van het vak om master blender te worden. Hij werd General Manager bij Bowmore en werd driemaal tot “Distiller of the year” uitgeroepen.

In 2000 werd de roep naar zijn heimat te groot en kreeg hij de kans om mee te stappen in de heropening van Bruichladdich (aan de overkant van Loch Indaal). Jim McEwan zette de productie op poten en stond mee aan de wieg van het concept terroir in de whisky-industrie.

De “micro-provenance” whisky’s zijn vandaag het handelsmerk van Bruichladdich geworden. Van het zaaien van de gerst tot het bottelen van de whisky. Alles gebeurt op zijn geliefde Islay en Jim McEwan is er trots op dat hij van elke fles kan zeggen van waar het graan komt, hoe de landbouwer heet tot de naam van de hond van de landbouwer.


Hij laat een erfenis van meer dan 20 verschillende whisky’s na. Het absolute hoogtepunt is meer dan waarschijnlijk het Octomore gamma. Deze reeks ultrageturfde whisky’s met hun kenmerkende zwarte kokers zijn ondertussen een begrip geworden.

Simon Coughlin, vriend en CEO van Bruichladdich heeft het volgende te zeggen over Jim McEwan:
“Jims verwezenlijkingen zijn ontelbaar. De creatie van Octomore, ‘s werelds meest geturfde whisky en The Botanist Islay Dry Gin droegen alleen maar bij tot zijn reputatie als een van de grootste distilleerders van zijn generatie.
We zijn uitermate blij dat Jim en zijn vrouw Barbara vlakbij wonen. We wensen hem alle geluk en kijken ernaar uit om op een minder formele basis nog samen te werken.”

Jim is tevreden over zijn carrière en kijkt ernaar uit om meer tijd met zijn vrouw en familie te spenderen. Tegelijkertijd heeft hij het gevoel dat hij een familie van 80 mensen achterlaat. Hij is trots op wat hij bereikt heeft en wat hij kon betekenen om de oude distilleerderij opnieuw te doen leven en de mensen op Islay nieuwe mogelijkheden te bieden.

Jim laat Bruichladdich achter in de handen van Adam Hannett, die volgens Jim althans, een even buitengewone neus en smakenpalet heeft ontwikkeld. Adam is de man die de volgende generatie whisky zal grootbrengen.

Mijn persoonlijke Bruichladdich top drie:


  1. Octomore 6.1
  2. Port Charlotte PC11
  3. Bruichladdich The Laddie Ten

Reacties